Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V českobudějovické nemocnici nově operují plicní nádory pomocí robota

V českobudějovické nemocnici operovali poprvé pacienty s plicními nádory pomocí robotického systému Da Vinci X. Už dříve se tento systém používal v břišní chirurgii, urologii a gynekologii. V současnosti jde o nejmodernější postup v chirurgické léčbě plicních nádorů.

„Robotická operace umožňuje šetrný způsob operování, díky kterému jsme schopni provést například lobektomii, což je zákrok kdy se odstraňuje celý plicní lalok s nádorem, přes pět malých řezů délky kolem jednoho centimetru. Pacienti tak po operaci pociťují menší bolestivost, rychleji rehabilitují, rychleji se vrací do domácího prostředí a nezanedbatelný je i lepší kosmetický efekt," vysvětluje zástupce primáře hrudní chirurgie Vojtěch Kurfirst.

V současnosti jde podle něj o nejmodernější postup v chirurgické léčbě plicních nádorů s velmi dobrými dlouhodobými výsledky. 

Zahájení robotických operací plicních nádorů předcházela velmi náročná příprava. „Na první operace jsme se připravovali několik měsíců. Nejdříve jsme prováděli trénink na robotickém simulátoru. Poté jsme absolvovali praktická školení v Barceloně a v Londýně. S prvními operacemi nám přijel pomoci doktor Carlos Martinez z Barcelony, který je v současnosti jedním z nejzkušenějších robotických hrudních chirurgů v Evropě,“ přibližuje Júlia Csanády z oddělení kardiochirurgie, hrudní chirurgie a cévní chirurgie.

Robota Da Vinci X využívá českobudějovická nemocnice při operacích v břišní chirurgii, urologii a gynekologii. „Jsem velmi rád, že se spektrum robotických zákroků, díky velkému úsilí našich lékařů, podařilo rozšířit i na hrudní chirurgii. Jedná se o výrazný posun v péči o naše pacienty, kteří již nebudou zatěžováni dojížděním na vzdálená pracoviště jak na vlastní operaci, tak kvůli případným pooperačním komplikacím,“ doplňuje  ředitel Michal Šnorek.

Robotický zákrok představuje pro operatéra zcela odlišný přístup. Při operování není v přímém kontaktu s tkáněmi pacienta, nemůže například nahmatat nádor v plíci. Musí se tedy spolehnout na zrakový vjem a ke tkáním proto přistupovat maximálně šetrně. Zároveň si ale může dovolit větší rozsah zákroku, například při odběru lymfatických uzlin, protože díky 3D obrazu má zvětšený a detailnější přehled o operovaném orgánu.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice České Budějovice

Štítky nemocnice, operace, české budějovice, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V českobudějovické nemocnici nově operují plicní nádory pomocí robota  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.