Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Letošní počet případů černého kašle v Jihočeském kraji překonal hranici 2000

Letošní počet případů černého kašle v Jihočeském kraji překonal hranici 2000. Za posledních týden jich přibylo 84. Celkem onemocnělo černým kašlem od začátku roku na jihu Čech 2079 lidí. Vyplývá to z aktuálních informací krajských hygieniků.

„Přibylo o 23 případů méně, než kolik jsme evidovali týden předtím. Největší počet nových případů jsme registrovali mezi středoškoláky, staršími školními dětmi a dospělými v kategorii 45 až 54 let," uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Dodala, že v nejzranitelnější kategorii do jednoho roku onemocnělo od začátku roku na jihu Čech 32 dětí.

Nejvíce se černý kašel šíří v nejlidnatějším okrese v kraji. „Na Českobudějovicku se potvrdilo 802 případů. Dále pak na Jindřichohradecku jich bylo 366 a na Českokrumlovsku 191," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Bendíková.

Černým kašlem se podle dat Státního zdravotního ústavu nakazilo letos v Česku více než 18 tisíc lidí, kterým diagnózu určil lékař. Další mohli mít mírný průběh, bez charakteristických příznaků. Jižní Čechy jsou nejzasaženějším regionem v republice.

Na jihu Čech hygienici loni registrovali 29 případů. Podle odborníků je nákaza riziková hlavně pro nejmenší děti. Ještě nemohou mít dokončené povinné očkování proti černému kašli a také mají omezenou schopnost kašlat, která u nich vede k dušení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, černý kašel, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní počet případů černého kašle v Jihočeském kraji překonal hranici 2000  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.