Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

U Podolska platí zákaz koupání, ve vodě je víc sinic

U Podolska na vodní nádrži Orlík na Písecku platí ode dneška zákaz koupání. Voda "kvete" a je v ní zvýšené množství sinic. Vyplývá to z aktuálních informací jihočeských hygieniků. Zákaz koupání u Podolska nařídili letos podruhé.

„Voda je nebezpečná ke koupání, podle aktuálního rozboru neodpovídá hygienickým požadavkům. Byly zde významně překročeny limitní hodnoty třetího stupně ukazatele sinice, chlorofyl-a, vodní květ a je zde snížená průhlednost. Hrozí akutní poškození zdraví. Zákaz platí do odvolání,“ uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Kvůli podobným problémům platil zákaz koupání na Podolsku už na začátku července. Hygienici jej pak po týdnu odvolali, když se podmínky zlepšily.

V ostatních sledovaných lokalitách na jihu Čech je nyní shodně zhoršená jakost vody. Týká se to rybníku Staňkovský a Hejtman na Jindřichohradeku, pláží u lipenské přehrady v Černé v Pošumaví, Horní Plané a Lipně nad Vltavou a u Radavy na orlické nádrži. „Zhoršená jakost vody představuje mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při koupání. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, proto hygienici doporučují osprchovat se čistou vodou,“ řekla Kotrbová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Podolska platí zákaz koupání, ve vodě je víc sinic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.