Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Nemocnost v Jihočeském kraji stoupá, mezi nemocemi převládá covid

V minulém týdnu vzrostl počet případů akutních respiračních onemocnění v Jihočeském kraji o 15 procent. Poprvé v začínající chřipkové sezóně se tak počet nakažených dostal na tisíc případů na sto tisíc obyvatel. Mezi respiračními onemocněními nyní převládá covid-19. Téměř všechny nemocnice v kraji již omezily návštěvy.

V uplynulém týdnu byl v Jihočeském kraji počet akutních respiračních infekcí 1 002 případů na sto tisíc obyvatel kraje, nemocnost ve srovnání s předchozím týdnem stoupla o 15 procent a poprvé v nastupující sezóně překonala tisíc případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje. Ve srovnání s předchozím týdnem, kdy byla nemocnost 871 případů na sto tisíc obyvatel, nemocnost v minulém týdnu stoupla v kraji v relativních číslech o téměř sto třicet případů na sto tisíc obyvatel.

„Přesnou statistiku nyní nemáme, ale ze vzorků, které máme k dispozici mohu říct, že mezi respiračními onemocněními nyní silně dominuje covid,“ sdělila ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Co se týče věkových skupin, tradičně nejvyšší relativní nemocnost je v kategorii 0–5 let, kde bylo v týdnu 2 686 případů na sto tisíc obyvatel, mezi školními dětmi 6–14 let to bylo 1 794 na sto tisíc, mezi mladými lidmi v kategorii 15–24 let to bylo 1 319 na sto tisíc, v kategorii 25–64 let to bylo 549 případů na sto tisíc a v kategorii seniorů nad 65 let to bylo 431 případů na sto tisíc.

Ve srovnání okresů kraje je momentálně nejvyšší nemocnost v okrese Č. Budějovice, kde bylo 1 296 případů na sto tisíc obyvatel, a nejvyšší mezitýdenní nárůst zaznamenalo rovněž Českobudějovicko, kde nemocnost vzrostla o 26,2 procenta z 1 027 na 1 296 případů na sto tisíc. Výskyt chřipky a chřipce podobných onemocnění je stále velmi nízký, 3 případy na sto tisíc obyvatel.

Na zhoršující situaci v Jihočeském kraji již reagovaly také téměř všechny nemocnice, které omezily návštěvy pacientů. Výjimkou jsou pouze nemocnice ve Volyni a Českém Krumlově, kde vedení nemocnic doposud žádné omezení nezavedlo.

„Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci v našem regionu doporučujeme návštěvy pacientů pouze s osobními ochrannými prostředky – rouškou či respirátorem,“ píše na svých stránkách Nemocnice Písek a doplňuje, že pacienty může navštívit pouze osoba bez příznaků infekce horních cest dýchacích.

Stejné instrukce platí také v nemocnicích České Budějovice, Jindřichův Hradec, Dačice, Prachatice a Tábor. Ve Vimperku nemocnice žádají návštěvníky o zkrácení doby strávené u pacientů na nejdéle 20 minut, aby se snížilo riziko přenosu nemoci.

Ohodnoť článek

Štítky nemoc, zdraví, covid, chřipková sezona, nemocnice, návštěvy omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnost v Jihočeském kraji stoupá, mezi nemocemi převládá covid  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.