Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Jindřichohradecká nemocnice jako první v kraji zakázala návštěvy, důvodem je sílící chřipková sezona

Nemocnice Jindřichův Hradec jako první v kraji zcela zakázala návštěvy svých pacientů. Důvodem je zvýšený výskyt chřipkových a ostatních akutních respiračních onemocnění v okrese. Návštěvy již částečně omezili i v dalších nemocnicích. Výjimkou jsou nemocnice ve Volyni a Českém Krumlově.

„Z důvodu zvýšeného výskytu chřipkových a ostatních akutních respiračních onemocnění v okrese Jindřichův Hradec je vyhlášen od 24. října až do odvolání zákaz návštěv v Nemocnici Jindřichův Hradec,“ sdělil ředitel nemocnice Vít Lorenc.

Ten také doplnil, že návštěva může být nyní umožněna pouze po souhlasu ošetřujícího lékaře při splnění stanovených podmínek. Zákaz návštěv se dle vedení nemocnice nevztahuje na osobu blízkou u porodu, návštěvy na porodnicko-novorozeneckém oddělení a na rodiče či zákonné zástupce hospitalizovaných dětí.

Mezi nemocemi převládá covid

V minulém týdnu vzrostl počet případů akutních respiračních onemocnění v Jihočeském kraji o 15 procent. Poprvé v začínající chřipkové sezóně se tak počet nakažených dostal na tisíc případů na sto tisíc obyvatel. Mezi respiračními onemocněními nyní převládá covid-19.

V uplynulém týdnu byl v Jihočeském kraji počet akutních respiračních infekcí 1 002 případů na sto tisíc obyvatel kraje, nemocnost ve srovnání s předchozím týdnem stoupla o 15 procent a poprvé v nastupující sezóně překonala tisíc případů na sto tisíc obyvatel Jihočeského kraje. Ve srovnání s předchozím týdnem, kdy byla nemocnost 871 případů na sto tisíc obyvatel, nemocnost v minulém týdnu stoupla v kraji v relativních číslech o téměř sto třicet případů na sto tisíc obyvatel.

„Přesnou statistiku nyní nemáme, ale ze vzorků, které máme k dispozici, mohu říct, že mezi respiračními onemocněními nyní silně dominuje covid,“ sdělila ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Výjimkou jsou nemocnice v Krumlově a Volyni

Na zhoršující situaci v Jihočeském kraji již reagovaly také ostatní nemocnice. Výjimkou jsou pouze nemocnice ve Volyni a Českém Krumlově, kde vedení nemocnic doposud žádné omezení nezavedlo.

„Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci v našem regionu doporučujeme návštěvy pacientů pouze s osobními ochrannými prostředky – rouškou či respirátorem,“ píše na svých stránkách Nemocnice Písek a doplňuje, že pacienty může navštívit pouze osoba bez příznaků infekce horních cest dýchacích.

Stejné instrukce platí také v nemocnicích České Budějovice, Dačice, Prachatice a Tábor. Ve Vimperku nemocnice žádají návštěvníky o zkrácení doby strávené u pacientů na nejdéle 20 minut, aby se snížilo riziko přenosu nemoci.

Ohodnoť článek

Foto Jana Kroneislová

Štítky nemocnice, návštěvy, omezení, covid, chřipka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichohradecká nemocnice jako první v kraji zakázala návštěvy, důvodem je sílící chřipková sezona  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.