Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Centrální laboratoře budějcké nemocnice získaly akreditaci

Českobudějovické nemocnici se podařilo dokončit další významnou etapu v rámci realizace projektu modernizace vybavení centrálních laboratoří, kterou je získání akreditace.

Ačkoli jde z hlediska pacientů na první pohled o formální krok, ve svém důsledku pro ně znamená skutečnost, že budou nyní ´oficiálně´ lépe a spolehlivěji laboratorně vyšetřováni.

„Směřujeme k tomu, abychom se chovali jako jedna velká multioborová laboratoř, která bude pacientům poskytovat komplexní službu. Centrální laboratoře nyní mají akreditován celý systém splňující ´Zvláštní požadavky na kvalitu a způsobilost - dle normy ISO 15189´ a pod ním i systém laboratoře molekulární biologie a genetiky. Další dílčí laboratoře budou nyní k  systému přistupovat, což je v současnosti formálně nezbytný, ale bohužel poměrně nákladný a náročný proces,“ uvedl ředitel Úseku laboratorních oborů Nemocnice České Budějovice MUDr. Miroslav Verner.

Akreditaci předcházel zhruba půldruhého roku trvající rutinní provoz nové plně automatizované analytické linky v laboratoři klinické chemie.

Do modernizace technologického vybavení laboratoří investovala českobudějovická nemocnice 57 milionů korun, přičemž zhruba 85 procent této částky pokryla evropská dotace. Dalších osm milionů investovala nemocnice z vlastních zdrojů na dovybavení ostatních laboratoří a navíc dva miliony v rámci akreditačního procesu.

Vysoká míra standardizace laboratorních procesů a snížení podílu lidského faktoru znamená díky zavedení automatizace snížení chybovosti, větší přesnost a rychlost výsledků analýz.

„Pro různá vyšetření je nyní možné odebírat menší množství biologického materiálu, čímž jsme mnohem šetrnější k pacientům. Jde o významný krok, který nás řadí mezi technologicky nejvyspělejší laboratoře v České republice, jež jsou schopny provádět vysoce produktivně a sofistikovaně laboratorní testy multioborově,“ poznamenal Miroslav Verner.

Laboratoř bude schopna poskytovat své služby v rámci specializovaných i vysoce specializovaných vyšetření též pro další zdravotnická zařízení v regionu, urgentní analýzy pak v režimu nepřetržitého provozu.

„Devadesát procent urgentních požadavků jsme schopni vyřešit v poměrně krátkém čase. Právě naše rychlost by mohla pomoci zkvalitnit poskytované služby i dalších nemocnic na jihu Čech,“ zdůraznil MUDr. Verner.

Komplexní rekonstrukci centrálního pavilonu laboratoří dokončila Nemocnice České Budějovice v říjnu 2005. Umístění laboratoří pod jednu střechu znamenalo především vytvoření základní podmínky pro výrazné zefektivnění jejich práce.

Díky umístění dříve roztroušených laboratoří do jednoho celku se snížil počet duplicitních vyšetření a zvýšila se rychlost i kvalita vyšetření. Nemocnice průběžně pokračuje v investicích do přístrojového a technologického vybavení.

Tisková zpráva

Štítky Nemocnice České Budějovice, akreditace centrálních laboratoří, laboratoř, nemocnice, Miroslav Verner, pacient, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrální laboratoře budějcké nemocnice získaly akreditaci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.