Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Centrum radí, jak se vyvarovat různým nákazám

Podzimní měsíce jsou nejvhodnějším termínem pro zajištění ochrany proti řadě domácích onemocnění, zejména před chřipkou.

Současně začíná sezona, kdy se turisté vydávají za teplem do různých exotických zemí Asie, Afriky, Jižní Ameriky a dalších destinací. Pobyt v těchto oblastech je ovšem spojen s řadou rizik v podobě onemocnění některými nebezpečnými nákazami.

Před cestou je proto nezbytně nutné se předem poradit s odborníkem. Veškeré informace, týkající se problematiky přenosu infekčních a exotických chorob před cestou do zahraničí, včetně režimových doporučení se zaměřením na aktuální zdravotní stav cestovatele, jsou proto všem zájemcům připraveni poskytnout ´pod jednou střechou´ lékaři Očkovacího centra při Infekčním oddělení Nemocnice České Budějovice.

„Centrum je zaměřeno především na očkování a poradenství před výjezdy do zahraničí. Včetně veškerého rozsahu očkovacích látek jsme schopni kvalifikovaně poradit a vybavit cestovatele mezinárodním průkazem, doporučit a předepsat léky proti malárii,“ uvedla vedoucí lékařka Očkovacího centra Nemocnice České Budějovice, MUDr. Iva Šípová.

Ordinační hodiny takzvaného očkovacího centra jsou pravidelné. Specialisty lze navštívit každou středu od 7 do 9 hodin a potom od 14 do 16 hodin. „Zájemci o poradenství a očkování se nemusí předem objednávat. Každého přijmeme bez předchozího ohlášení,“ poznamenala MUDr. Šípová.

Očkovací centrum je umístěno v poradně infekčního oddělení v pavilonu E (vchod je v přízemí infekčního oddělení směrem od centrálního pavilonu, takže zájemci nemusejí procházet přes ambulanci). Informace je možné získat i telefonicky na čísle vedoucí lékařky 387 874 661 či na její emailové adrese sipova@nemcb.cz.

Podle současných statistik má zdravotní problémy během cesty, nebo po ní, až 30 procent lidí. „Mezi nejčastější problémy patří průjmová onemocnění a nákazy horních cest dýchacích. Výjimkou v posledních letech už ale není například malárie či další typy tropických chorob,“ konstatovala Iva Šípová.

Mezi nejvíce z tohoto pohledu krizové oblasti patří zejména Indonésie, rovníková Afrika, Jižní a Střední Amerika. Zde cestovatelům hrozí kromě žloutenky typu A také například břišní tyfus, ojediněle i cholera. Mezi současné oblíbené destinace patří ze zkušeností lékařů Indie, Vietnam nebo Kambodža.

„Člověk, který se vydává do těchto oblastí, by se měl dostavit do očkovacího centra nejméně šest týdnů před plánovaným odjezdem, protože je potřeba sestavit individuální očkovací plán a navíc jednotlivá doporučená očkování nelze aplikovat současně,“ zdůraznila MUDr. Šípová.

Nebezpečná může být i chřipka

Lékaři českobudějovického vakcinačního centra doporučují v tomto období i očkování proti chřipce. Ta totiž může být nebezpečná zejména pro starší lidi, či lidi se sníženou imunitou organismu.

„Právě nyní je nejvhodnější čas pro očkování. Vakcína začíná chránit před onemocněním zhruba za čtrnáct dní a tato ochrana trvá od šesti do 12 měsíců. Vakcína přitom má jen velmi vzácně vedlejší účinky a je tedy vhodná jako prevence i pro ekonomicky činné lidi, pro které může být nemoc problémem z hlediska zaměstnání,“ poznamenala lékařka.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a.s.

Štítky Nemocnice České Budějovice, očkování, chřipka, nákazy, cestování, nemoc, infekční onemocnění, očkovací centrum, Afrika, Asie, Jižní Amerika, Indie, Vietnam, Indonésie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum radí, jak se vyvarovat různým nákazám  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.