Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jižní Čechy mají první oběť metylalkoholu

Bohužel ani jih Čech nezůstal uchráněn před jedovatým alkoholem. Včera během transportu do nemocnice zemřel na otravu metylem devětapadesátiletý muž z malé obce na Blatensku, kterému přivolala lékařskou pomoc starší žena kvůli ztrátě vidění a křečí těla.

Na místo vyjela osádka Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a postiženého okamžitě převážela do strakonické nemocnice. Během převozu, i přes veškerou lékařskou péči, ale muž zemřel.

„Službu konající lékař vyslovil podezření, že podle zdravotních obtíží zemřelého by se v daném případě mohlo jednat o otravu metylalkoholem,“ uvedl mluvčí Policie ČR Milan Bajcura.

Dnes provedená soudní pitva toto podezření potvrdila - smrt opravdu nastala následkem požití smrtelné dávky metylalkoholu. „Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení ve věci usmrcení z nedbalosti a zjišťují, kde byl alkohol opatřen,“ dodal mluvčí.

Na případu budou kriminalisté spolupracovat s pracovníky celního úřadu a státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Metanolová aféra vypukla v České republice již vloni 3. září. Na otravu jedovatým metanolem zemřely již čtyři desítky lidí, poškozených je přes 130. Muž ze Strakonicka je od počátku letošního roku devátou obětí jedovatého alkoholu.

Většina případů, které letos policie zaznamenala, skončila smrtí. Lidé umírali například na Kladensku, Opavsku, Olomoucku nebo v Praze. Letošní otravy metanolem už policie vyšetřuje odděleně od hlavní části metanolové kauzy.

Od začátku července je policie prakticky hotova s výslechy několika set svědků a také s výslechy obviněných hlavní metanolové kauzy. Nadále se ovšem vyhodnocují všechny zajištěné vzorky a pracuje se na časově a technicky velmi náročném znaleckém posudku z oboru zdravotnictví.

V takzvané hlavní větvi kauzy je stíháno 32 lidí, z toho sedm pro úmyslné obecné ohrožení. Ostatní jsou obviněni z ohrožování zdraví závadnými potravinami v úmyslné formě. Ve vazbě zůstávají tři hlavní obvinění. Jde o dva hlavní míchače a hlavního distributora. Za obecné ohrožení mužům u soudu v případě uznání viny hrozí 12 až 20 let nebo i výjimečný trest včetně doživotí.

Další obviněné vyšetřují policisté pod dozorem jiných státních zastupitelství v celém Česku. Obviněno bylo už přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Na textu spolupracovala ČTK

Štítky metylalkohol, metanol, úmrtí, jižní Čechy, smrt, otrava alkoholem, Jihočeský kraj, Česko, alkohol, zdravotnictví, policie, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Policie České republiky, Státní zastupitelství ČR, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Čechy mají první oběť metylalkoholu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.