Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj získal pozemek, heliport vyroste příští rok

Smlouvu o darování pozemku v areálu Jihočeského letiště v Plané u Budějc, kde má vzniknout nový heliport letecké záchranné služby, podepsali minulý týden hejtman Jiří Zimola a ředitel odboru správy majetku Ministerstva vnitra České republiky Miroslav Konopecký.

Plocha, která dosud patřila ministerstvu, se tak stane majetkem kraje. Nový heliport by měl na letišti vyrůst do konce příštího roku. Počítá se přitom s investicí 33,4 milionu korun, kterou pokryje kraj ze svého rozpočtu. Základna pro vrtulník letecké záchranky tu bude v provozu 24 hodin.

V současnosti se heliport letecké záchranné služby nachází na letišti Hosín. Kraj ho ale považuje za nevyhovující. „Problematický je stav objektu i to, že je tam letecká záchranka v nájmu. To je do budoucna neudržitelná situace a my jsme si vědomi toho, že je naší povinností tuto službu pro obyvatele kraje zajistit,“ vysvětlil důvody stavby nové základny Zimola.

Podle hejtmana je umístění heliportu na letišti v Plané navíc logičtější než v Hosíně, protože je to podstatně blíž k českobudějovické nemocnici.

Součástí nového heliportu bude i další výjezdní místo pro tři sanity zdravotnické záchranné služby, což napomůže zkrátit jejich dojezdové časy na území Českokrumlovska. Zázemí tu najdou i sloužící lékaři, záchranáři, piloti a řidiči.

Provozovatelem vrtulníku letecké záchranné služby je na základě smlouvy s ministerstvem zdravotnictví společnost Alfa - Helicopter. Využívá stroj typu Bell 427. Odborný personál, zdravotnické vybavení a přístrojovou techniku zabezpečuje Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje.

Tisková zpráva
Foto: Jiří Pařízek

Štítky heliport, ZZS Jihočeského kraje, vrtulník, Alfa - Helicopter, letiště, Planá, Hosín, letecká záchranná služba, Jiří Zimola, Ministerstvo vnitra České republiky, České Budějovice, Jiří Pařízek, Nemocnice České Budějovice, Ministerstvo zdravotnictví České r

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj získal pozemek, heliport vyroste příští rok  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.