Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet pacientů osteocentra se za uplynulých deset let zvýšil čtyřikrát

Péčí českobudějovického osteocentra, které je v rámci jihočeských krajských nemocnic jediným pracovištěm svého druhu v regionu, prošlo loni bezmála šest tisíc pacientů s diagnózou či podezřením na onemocnění osteoporózou. To je zhruba čtyřikrát více, než před deseti lety.

Například v ještě roce 2003 dosáhl počet pacientů osteocentra přibližně 1300, v roce 2006 to už bylo bezmála 3000, loni již zmíněných téměř 6000. Medicínské odhady přitom naznačují, že lidí postižených řídnutím kostí přitom bude dále přibývat. „Podle současných statistických údajů prodělá v životě osteoporotickou zlomeninu 33 procent žen a 20 procent mužů, podle aktuálních odhadů ovšem dojde v České republice během dalších 15 let k nárůstu osteoporotických zlomenin o 29 procent,“ uvádí vedoucí lékařka osteocentra Nemocnice České Budějovice Irena Kučerová.

Osteoporóza je onemocnění látkové výměny kostní tkáně, které má za následek ubývání množství kostní hmoty a celkové snížení kvality kostí. Křehká kost se pak stává náchylnější ke zlomeninám, které mohou vzniknout již po minimální zátěži. Nejčastěji jde o zlomeniny obratlů a kyčelních kloubů. Tyto zlomeniny vedou u pětiny postižených k úmrtí a až u poloviny nemocných k závislosti na dopomoci. Zlomeninám však lze předejít vhodnými opatřeními a jedním z nich je právě včasné rozpoznání nemocných ohrožených tímto onemocněním a zahájením správné léčby.

„Mimořádnou pozornost věnujeme nemocným s již prodělanou nízkotraumatickou zlomeninou, u nichž je riziko další zlomeniny až pětkrát vyšší, než u ostatních pacientů. V současné době máme k dispozici relativně širokou paletu léků, která pravděpodobnost další zlomeniny snižuje až o 70 procent,“ konstatuje Kučerová.

Při léčbě osteoporózy u pacientů s onemocnění zažívacího ústrojí osteocentrum používá léčbu injekční či infuzní. U vybraných stavů s těžkou osteoporózou a zlomeninami páteře lékaři nasazují anabolickou léčbu k obnově kostní hmoty. Řadě nemocných se zlomeninami a pokročilým odvápněním pak prospívá nejnovější biologická léčba osteoporózy.

Proč se nechat vyšetřit? Důvodů je řada!

Základním kamenem diagnostiky osteocentra Nemocnice České Budějovice je celotělový kostní denzitometr, což je přístroj, který umožňuje rychle a bezbolestně, s minimální dávkou rentgenového záření, určit s vysokou rozlišovací schopností a přesností množství kostního minerálu v různých částech kostry pacienta, stupeň odvápnění a stupeň osteoporózy. S jeho pomocí můžou lékaři určit a sledovat optimální způsob léčby. Mají také možnost kontrolovat účinky léků a určovat riziko dalších zlomenin do budoucna. Vyšetření je vhodné pro dospělé i děti.

„Přístrojem můžeme změřit všechny oblasti, které nás zajímají, to je páteř, kyčel, předloktí, můžeme změřit i kyčel s endoprotézou. Jsme schopni provést také celotělové měření, včetně určení obsahu svalové a tukové tkáně. Mimo jiné můžeme pořídit také vyšetření takzvané morfometrii páteře, kdy můžeme rozpoznat zlomeniny obratlů, aniž bychom pacienta zatěžovali zbytečnou dávkou záření,“ doplňuje Kučerová.

Důvodů k denzitometrickému vyšetření je celá řada. Jedná se v podstatě o všechna onemocnění, která vedou k postižení kostry. Jde například o hormonální poruchy, poruchy zažívacího ústrojí, chronická ledvinová onemocnění, poruchy výživy, časté zlomeniny a v neposlední řadě je vhodné u žen po menopauze.

„Kromě postmenopauzálních žen doporučujeme preventivní a léčebný postup u nemocných užívajících kortikoidy, u nemocných s chorobami ledvin, s chorobami žláz s vnitřní sekrecí, po transplantaci. U všech těchto nemocných je důležité posoudit riziko osteoporózy, zajistit dostatečný příjem vápníku, vitaminu D, dostatek aktivního pohybu a rozhodnout o pravidelném sledování zdravotního stavu. Včasným vyšetřením, nejlépe před nasazením léků, jsme přitom schopni v některých případech tomuto onemocnění zabránit, nebo ho alespoň stabilizovat,“ zdůrazňuje vedoucí lékařka osteocentra.

Počet vyšetření celotělovým kostním denzitometrem v osteocentru Nemocnice České Budějovice se loni přiblížil 7000 výkonům.

Tisková zpráva

Štítky Nemocnice České Budějovice, osteocentrum, osteoporóza, pacienti, nárůst, léčba, pacient, nemoc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet pacientů osteocentra se za uplynulých deset let zvýšil čtyřikrát  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.