Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Špatná jakost vody se může podepsat na vašem zdraví

Koupání ve volné přírodě je stále velmi oblíbené. Ne všude ale můžete hupsnout do vody, aniž byste nic neřešili. Kvalita vody se různí. V některých oblastech hygienici dokonce zakazují koupání, což se aktuálně týká tábořiště Podolsko na Orlíku. Proč je voda na Orlíku každý rok méně kvalitní?

„Každoročně zjišťovaná horší jakost vody ve vodní nádrži Orlík souvisí s obsahem živin ve vodě,“ zmínil Vratislav Heinige, vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje. Na Podolsku byly významně překročeny limitní hodnoty ukazatele sinice, vodní květ, chlorofyl-a a průhlednost.

Dočasný zákaz koupání zde byl vyhlášen již 17. července. Určitě byste ho měli respektovat, protože jinak je v ohrožení vaše zdraví. „Zákaz koupání se vydává, když voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, tedy když ukazatel jakost vody odpovídá stupni 5 podle přílohy č. 6 vyhlášky č. 238/2011 Sb., o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch, ve znění pozdějších předpisů,“ vysvětlil Heinige. Zároveň zmínil, že jihočeští hygienici nemají zkušenosti s tím, že by lidé zákaz porušovali.

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje sleduje jakost vody v osmi lokalitách. Pokud se chystáte na koupačku ve volné přírodě, je určitě dobré navštívit její webové stránky, kde se dozvíte vše podstatné.

„Při rozkliknutí příslušné lokality v tabulce jsou dostupné podrobnější informace k jednotlivým odběrovým týdnům s datem odběru vzorku vody a s uvedením, pro které skupiny osob představuje případně zhoršená jakost vody zdravotní nebezpečí,“ uvedl Vratislav Heinige.

Nejkvalitnější voda z osmi měřených lokalit je momentálně v Horní Plané a Staňkovském rybníku.

Štítky přírodní koupaliště, kvalita vody, Jihočeský kraj, poškození zdraví, zákaz koupání, Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje, koupání, Vodní nádrž Orlík, Podolsko, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špatná jakost vody se může podepsat na vašem zdraví  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.