Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Kunžaku mají novou základnu sanitek. Ty pokryjí poslední slepé místo na východě kraje

Posílit současný počet posádek zdravotníků na Jindřichohradecku a zároveň významně přispět k zajištění lepší časové dostupnosti přednemocniční neodkladné péče v této oblasti. To byl hlavní důvod pro vybudování nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje v Kunžaku, která začala oficiálně fungovat ve středu 11. února.

Vybudování základny si vyžádalo náklady ve výši 5,6 milionu korun. Prostory poskytují dostatečné zázemí pro posádku i sanitní vozidlo. „Tato výjezdová základna nám pokrývá poslední slepé místo v tomto východním cípu našeho kraje, z čehož mám upřímnou radost,“ uvedla první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Významně pomůže zkrátit dojezdové časy

K zásahu je tu v nepřetržitém provozu připravena posádka rychlé zdravotnické pomoci. „Fungovat bude jak v nelékařském režimu, to znamená, že ošetření a transport pacienta zajistí samostatně, tak i ve spolupráci s lékařskými posádkami z Jindřichova Hradce a Dačic,“ upřesnil ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý.

Základna vznikla v lokalitě, která byla dosud na hranici dojezdových časů sanitních vozů z okolních základen ZZS JčK. „Její umístění přinese významné zkrácení dojezdových časů nejen obyvatelům Kunžaku, ale i občanům okolních obcí, které se nacházejí v této oblasti z jedné strany sevřené Krajem Vysočina a z druhé strany Rakouskem,“ dodala Stráská.

Hejtman Jiří Zimola v této souvislosti připomněl, že zhruba před rokem se otevíralo Centrum integrovaného záchranného systému ve Frymburku. „Těší mě, že nyní otevíráme další podobnou základnu, která napomůže zkvalitnit služby záchranářů na jihu Čech,“ dodal hejtman s tím, že od roku 2008 činil příspěvek kraje, coby zřizovatele, pro záchrannou službu už zhruba 1,8 miliardy korun.

Radost z otevření nové základny neskrýval starosta Kunžaku Vladimír Šamal. „To, co jsme si moc moc přáli, se povedlo a za to bych chtěl kraji a všem velice poděkovat,“ řekl.

I s Kunžakem má nyní Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje na území o rozloze 10 056 kilometrů čtverečních k dispozici devětadvacet výjezdových základen. „Devatenáct z nich funguje s lékařem a deset bez něj,“ uzavřel Slabý.

Zimola: Lidé by měli přestat záchranku zneužívat

Hejtman zároveň nastínil, že další výjezdová místa ZZS JčK mají vzniknout v Horní Plané a ve Lhenicích. Na prvním místě se už staví, o Lhenicích se zatím jedná. „Ano, je určitě hezké, že vznikají výjezdové základny v místech, kde jsou potřeba. Co se mi ale hrubě nelíbí, je raketový nárůst počtu výjezdů sanit, konkrétně během posledních jedenácti let, a to z 30 na více než 75 tisíc. A všichni si dobře uvědomujeme, že to není kvůli tomu, že by se tolikrát zvýšil počet pacientů, kteří potřebují neodkladnou přednemocniční péči. Jedná se o důsledek častého zneužívání těchto služeb lidmi, které tu neodkladnou péči až tak zase nepotřebují. Sanity a jejich posádky by neměly suplovat to, že někteří lidé nechtějí čekat v čekárnách u doktora, kvůli čemuž pak mohou chybět na jiných místech,“ neodpustil si hejtman výtku na adresu některých spoluobčanů. „Budeme se s paní náměstkyní snažit, aby se o této problematice začalo jednat na parlamentní půdě,“ dodal.

Zajímavosti z provozu ZZS

  • V roce 1990 bylo v kraji osm výjezdových základen a 13 osádek, v současnosti na 29 základnách působí 50 posádek.
  • ZZS JčK využívá 60 normálních sanit a dalších šest má v záloze, zároveň vlastní dalších deset osobních vozů pro přepravu lékaře v rámci takzvaného Rendez-Vous sytému.
  • Průměrný počet výjezdů sanit - ve dne 10x do hodiny, v noci 6x do hodiny, 200x za den (záleží na lokalitě, třeba budějcké posádky vyjíždějí za dvanáct hodin klidně i 60x! Rekord v loňském roce byl 282 zásahů za jeden den, a to 7. června 2014).
  • Od roku 2005 je zřizovatelem ZZS Jihočeský kraj. Od roku 2008 jeho celkový finanční příspěvek činil kolem 1,8 miliardy korun.

Tisková zpráva

Štítky Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, ZZS JčK, Kunžak, výjezdová základna, okres Jindřichův Hradec, Ivana Stráská, Marek Slabý, sanitace, Jiří Zimola, Lhenice, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kunžaku mají novou základnu sanitek. Ty pokryjí poslední slepé místo na východě kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.