Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V těchto dnech je lepší se vyhýbat přelidněným místům

Zavírají se nemocnice, týmy ruší pro nedostatek hráčů zápasy, umělci odkládají svá vystoupení... Chřipková epidemie vstoupila na scénu poměrně razantně. Nárůst nemocných na jihu Čech takřka o 40 procent je skutečně nezanedbatelný.

Nemocných je dokonce ještě více, než tomu bylo před dvěma lety, kdy chřipková epidemie zhruba v této době vrcholila. Tehdy v pátém týdnu evidoval Jihočeský kraj 1757 případů na 100 tisíc obyvatel. Letos jich je 1989 na 100 tisíc obyvatel.

Pojďme se ale podívat ještě dál do minulosti. Před třemi lety byl klid. Nemocnost byla 1119 na 100 tisíc - o méně 870 méně než je nyní. Naopak v roce 2011 byla situace velmi podobná. V pátém týdnu se jih Čech dostal na 1887/100 tisíc.

Pátý týden roku 2010 sice zaznamenal takřka devatenáctiprocentní nárůst, ale i tak byly hodnoty nízké - 1174/100 tisíc.

A opět jak na houpačce - v roce 2009 se Jihočeši potýkali s chřipkovou epidemií. Do postelí tehdy ulehlo 1755 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Prevence je důležitá

Chřipkovou epidemii není dobré podceňovat. Pokud je to možné, vyhýbejte se raději místům s vysokou koncentrací lidí. Platí to hlavně pro starší osoby, chronicky nemocné a malé děti. Je také nutné navýšit hygienu, pečlivé umytí rukou vás před nákazou může uchránit. Stejně tak si dejte pozor na příbor, nádobí a věci, které byly v kontaktu s nemocným.

Chřipka se přenáší buď přímým vdechnutím kapének z okolí nemocné osoby, nebo právě kontaktem s virem, například skrz kliku u dveří. Nemoc většinou propuká do tří dnů, přičemž nakažený člověk může virus šířit až deset dnů.

A jaké jsou příznaky chřipky? „Virus chřipky vyvolává vysoké teploty, dechovou nedostatečnost, bolesti svalů a kloubů. Stav může komplikovat zápal plic a následné srdeční selhání, zejména u rizikových skupin osob, jako jsou chronicky nemocní pacienti, senioři, ale i obézní osoby a kuřáci,“ uvedla na podzim pro Budějckou Drbnu Iva Šípová, vedoucí lékařka Očkovacího centra při Infekčním oddělení Nemocnice České Budějovice.

Jestliže jste již onemocněli, měli byste dodržovat klidový režim. Snažit se co nejvíce spát a nevytvářet žádnou náročnější aktivitu. Je také nutné hodně pít a kvůli přísunu vitamínů jíst třeba ovoce a zeleninu.

V důsledku chřipkové epidemie jsou na jihu Čech uzavřena následující zařízení:

► Nemocnice České Budějovice
► Domov pro seniory Hvízdal
► DD Hluboká nad Vltavou
► Nemocnice J. Hradec 
► Nemocnice Tábor
► Nemocnice Strakonice
► Nemocnice Český Krumlov

Štítky chřipka, epidemie, viroza, nemocnice, Česko, Nemocnice České Budějovice, Jihočeský kraj, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Nemocnice Tábor, Nemocnice Strakonice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V těchto dnech je lepší se vyhýbat přelidněným místům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.