Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Stačí pár minut a neštěstí je na světě. Zodpovědný chovatel psa v zavřeném autě nenechá

Jako v zapnuté troubě. Tak se cítí pes, kterého v současných horkých dnech necháte zavřeného v autě. Stačí jen pár minut a začne se doslova vařit. Některým plemenům stačí čtvrt hodiny, aby se dostavil teplotní šok a následně mučivá smrt. Nechávat svého psa v těchto horkých letních dnech proto není jen nezodpovědné, ale barbarské.

Žádný majitel psa pravděpodobně nechce nechat svého čtyřnohého miláčka trpět a bolestivě umírat. Přesto se stále najdou jedinci, kteří svého psa s klidem nechají i v těchto horkých dnech zavřeného v autě a odejdou pryč. Psa tím vystavují velkému utrpení, které často a velmi brzy končí bolestivou smrtí z přehřátí. A to i přes to, že si „jen na chvíli“ odběhnou. Nikdo předem neví, co je kde zdrží. Navíc k smrtelnému přehřátí stačí někdy i pár minut v rozpálené sluneční výhni.

Autorem komentáře je Evžen Korec, ředitel Zoologické zahrady Tábor a předseda Cane Corso klubu ČR.

Psi mají jinou termoregulaci než lidé, neochlazují se pocením, ale sliznicemi v ústní dutině. Zrychleným dýcháním, při kterém vdechuje studenější vzduch, si pes ochlazuje sliznice a tím i krev. V autě však teplota velmi rychle roste, za deset minut i o deset stupňů. Při venkovní teplotě 35 stupňů Celsia v zavřeném autě může už za dvacet minut být přes 55 °C, teplota v autě na přímém slunci může vzrůst až na 70 °C. Pro psa to představuje smrtící past. Nepomohou ani pootevřená okénka či miska s vodou. I její teplota velmi rychle vzroste.

Podobných případů je každé léto stále bohužel velmi mnoho. K zatím poslednímu případu takového nezodpovědného chování, které je prakticky hrubým týráním, došlo v jihočeské Hluboké nad Vltavou. Majitelka nechala svého stafordširského teriéra zavřeného v autě na parkovišti u zoologické zahrady, kde si kolabujícího psa všimli kolemjdoucí. Ihned zavolali policii a pokusili se rozbít okénko auta, což se jim nepodařilo. Policistům majitelka psa telefon nezvedala, po čase sama k autu přišla a odemkla ho. Pes, který v autě údajně strávil jednu hodinu, byl v tak vážném stavu, že musel být okamžitě převezen k veterinářce, kde však i přes veškerou pomoc večer uhynul. Majitelce nyní kvůli týrání zvířete hrozí i dva roky vězení.

Proto znovu apeluji na všechny majitele psů, aby je nenechávali v autech samotné, a to ani na malou chvíli. Zároveň žádám všechny ostatní, aby nebyli lhostejní svému okolí a hlavně při pohybu po parkovišti si všímali okolních aut. Pokud v některém někdo uvidí zavřeného psa, jiné zvíře či dokonce dítě, okamžitě musí kontaktovat policii a oznámit to. Pokud bude pes kolabovat, nebude reagovat na podněty, evidentně nedýchá a nehýbe se, může svědek rozbít okénko auta. Nejlépe nejvzdálenější od zvířete, aby ho neporanilo sklo.

Před rozbitím skla doporučuji celou situaci vyfotit nebo nejlépe natočit na video. Poslouží to v dalším vyšetřování. Policii volejte i v případě, že se pes v autě hýbe a reaguje na vaše podněty. Nikdy nevíte, jak dlouho bude majitel pryč a zda přehřátý pes nezačne každou chvíli kolabovat. Proto počkejte u auta až do příjezdu policie, abyste mohli psa v případě nouze sami vyprostit. Pár minut za záchranu zvířecího života jednoznačně stojí.

Čtete také:

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EKOSPOL

Štítky komentář, evžen korec, pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Stačí pár minut a neštěstí je na světě. Zodpovědný chovatel psa v zavřeném autě nenechá  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.