Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Dům U Smetanů

Dnešní díl Drbny historičky nás zavede k domu U Smetanů. Tak se tedy dříve jmenoval. Že vůbec nevíte, kde ho hledat? Nevadí, v článku se dozvíte nejen kde stál, ale i kdo a co v něm sídlilo.

Na rohu ulic Karla IV. a Kněžské stojí od roku 1915 pozdně secesní dům s nárožní kopulí, známý jako dům U Smetanů. Čtyřpatrový okázalý dům představuje rozmach města před první světovou válkou. Sice v tom samém místě stál před rokem 1915 nízký, goticko renesanční barvířský dům, který také nebyl marný, ale okresní konzervátor Karel Kakuška se více přikláněl k tomu, že Smetanův dům je velkoměstský. Původně to však nebyl dům Smetanů. Palác si postavila Pozemková banka. Reliéf starého barvířského domu je symbolicky zobrazen na fasádě.

Na snímku z roku 1988 je zachycena spodní část nároží se vstupem vlevo do tehdejšího Domu oděvů a vpravo do bývalého Tuzexu. Obě firmy zrovna v tom čase v domě nebyly, protože se celý areál opravoval. Nad přízemím ještě stojí figurální neon, který zářil v době neonů. Zhasnul při energetické krizi na začátku roku 1979. V jiných městech se neony zase rozsvítily, ale v Budějcích až na výjimky ne. U Smetanů znázorňoval dobře oblečenou rodinu. Vůbec neony podle návrhu předních výtvarníků měly slušnou úroveň. Skoro jsme se vyrovnali Praze a Brnu.

Obchod Tuzex sídlil ve městě postupně na několika místech (také na náměstí, v Hroznové, za Družbou). U Smetanů byl zařízen v bočním traktu do Kněžské. Bylo tam zboží výběrové, často z dovozu, které nikde jinde nebylo k sehnání. Koupit jste si ho ovšem mohli jen za poukázky – bony, ke kterým se ale většina lidí nedostala. Ti, kteří měli smůlu, byli nespokojeni za prvé s tím, že si zde bez bonů nemohou nic koupit a za druhé jim vadilo, že menšina lidí mající bony v Tuzexu vesele nakupuje.

Pozemková banka byla v roce 1924 zlikvidována a palác koupil Bohumil Smetana. V té době byl vedoucím prodejny obuvní firmy T. a A. Baťa, která se nacházela v přízemí. Poté Bohumil Smetana zařídil v domě známý obchod s pánskou a dámskou konfekcí LI-DO.  Baťů zůstali u Smetanů do roku 1928, poté si postavily vlastní dům vedle Malého pivovaru blíže k náměstí. Přitom jim radnice povolila zbořit na tom místě stávající historický dům s podloubím.

Toho roku 1928 pronajal Bohumil Smetana prostory paláce slavné firmě B + B, jinak Brouk a Babka. Pánové Jaroslav Brouk a Josef Babka z Prahy se znali již od školy, měli „broukárny“ promyšlené a rychle s nimi pronikli do republiky. V roce 1935 opustili dům Smetanů a postavili si vlastní broukárnu na rohu Divadelní a Široké (také tam nedodrželi podloubí jako Baťů, ale to bylo v kompetenci radnice).

U Smetanů zůstal prvotřídní obchod s pánskou a dámskou konfekcí Bohumila Smetany a dále jeho syna Ladislava. Konfekce se v domě udržela v přízemí a v patře i po celý socialismus. Jen se měnily názvy – Oděvy, Dům oděvů, Dům dětského odívání, ale stabilní a nezávislý byl U Smetanů. Konkurence v konfekci ve městě představovaly Oděvy Rolný na náměstí, později Prior. Na přelomu 50. a 60. let byly v módě úzké kalhoty zvané trubky. Ty však v Domě oděvů neměly, musely se nechat zúžit u krejčího, např. na Včelné u mistra Babky.

Po roce 1990 sídlila v domě pobočka Evrobanky. Neudržela se a po ní se objevila Union Banka. Také neobstála v konkurenci rychle se množících bank a v roce 2003 zanikla. Dům Smetanů prostě bankám nesvědčil. Anebo ulice, protože v ní zanikly také Eskomptní banka a bankovní ústav Včela. Na snímku z roku 1988 má ulice název Osvobození, když politici zrušili postupně podle nich nevhodná jména Vídeňská, Rašínova, Švermova a Masarykova. Aby se to nepletlo, byla to hovorově vždy ulice u Smetanů nebo u Baťů.

Autoři

Štítky Drbna historička, U Smetanů, Broukárna, Baťa, České Budějovice, historie, dům, banka, oblečení, Tuzex, Josef Babka, první světová válka, Karel IV. Lucemburský, Jaroslav Brouk, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Dům U Smetanů  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.