Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Stará Staroměstská byla zvláštní soudržná budějovická enkláva

V dnešním dílu Drbny historičky se Jan Schinko věnuje Staroměstské ulici. Na snímku je vidět na přelomu ledna a února 1970. Víte, proč se hostinec ve Staroměstské jmenoval U Zeleného stromu? A proč byla budova školy odstřelena s velkou slávou?

Na přelomu ledna a února 1970 zachytil Antonín Šesták Staroměstskou ulici ve směru od staroměstského hřbitova do města. Ulice v tom čase již neexistovala, jen její půdorys podél zdi hřbitova a směr ke staroměstské škole, která ještě pár dní bude stát. Zbořena byla záhy v únoru 1970. Držela se jako poslední mohykán. V přízemí byla naposled družstevní prodejna Potraviny - Maso. Tehdy byla docela slušná zima, jako bývaly, když si v Habří a na Dubičném postavili závodní sáňkařskou dráhu.

Není to nijak písemně podloženo, ale zima 1969/1970, normalizace, prověrky, kdo co řekl před 21. srpnem 1968 a potom a hlavně začátek horlivého uplatňování pendrekové zákona, který podepsal Alexandr Dubček (později toho snad litoval), způsobilo, že proti nepříčetnému zboření budovy školy z roku 1861 se viditelně neprotestovalo. Za dosud stojící školou vpravo by následovala Budivojova ulice, ve které hned z kraje byla oblíbená hospoda Na Schůdkách.

Vlevo od školy směrem ke koldomu ještě stojí několik domů ve Staroměstské. Chybí již statek Holanských, původě Daudlebských v zalomení Staroměstské. Vpravo je zeď staroměstského hřbitova, na němž rostou stromy jako v lese. Našinec ví, že je tam hřbitov a neplete si to s oborou. Od hřbitova ke škole po pravé straně stála řada domů. Nejznámější tam byl patrový dům s hostincem U Zeleného stromu. Hostinskou byla Jarmila Chramostová. Její manžel jí asi pomáhal, dělal možná pořádek, byl podle pamětníků původně u vojska.

Podle Drahoslavy Fesslové ze Staroměstské byl název hostince U Zeleného stromu odvozen od šikmo naproti stojícímu renesančnímu Čermákovo statku, který měl domovní znamení Zelený strom. V dalším domě směrem ke škole bydleli Vavrušků, dále Hrušků a pak se nacházel koloniální obchod U Pfeifrů. Na opačnou stranu ke hřbitovu bydleli Nečasů, Kozlů a Daňhů.

Na protější straně vlevo směrem ke koldonu stály v řadě většinou přízemní domky. Majitelem jednoho byl Vojtěch Huber, bývalý knihař. V domě měli Šestáků podle Jaroslava Zajíce obchod potravin. Podle Drahoslavy Fesslové tam měli Šestáků mlékárnu. Vzpomínky pamětníků se trochu liší, ale v podstatě jsou stejné. Ludmila Šestáková to vyřešila tím, že to byl koloniál, v čemž jsou zahrnuté i mlékařské konve, které před Šestáků postávaly a ráno při skládání dávaly o sobě zvukově vědět. Lída Šestáků kamarádila s Marii Merinou Kozlovou od naproti. Vůbec stará Staroměstská byla zvláštní soudržná budějovická enkláva. Pamětníci, je jich už málo, potvrzují.

Odstřel staroměstské školy byl proveden s velkou slávou s tím, že mizí staré a přijde nové. Kdo všechno slavil a kdo neslavil bylo uvedeno nepřesně, vesměs slavili zástupci politických a územních orgánů. Shodou okolností bylo v lednu 1970 zaznamenáno ve městě zemětřesení o síle IV. stupně Richterovy stupnice. Proběhlo ve směru jih – sever. Kulminovalo asi v 5 hodin ráno. Ve vyšších patrech paneláků byly hlášeny pohyby obrazů a nábytku. Někteří občané, kteří ráno vstávali do práce uváděli, že cítili, jak se panelák houpe.

Stará Staroměstská ulice byla hlavní ulicí Budivojovic. To byla vesnice s kostelem, hřbitovem a školou. Kdyby nebylo Budivojovic, těžko by zde král Přemysl Otakar II. mohl založit Budějovice (odebral Budivojovice Čéčovi).

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, historie, Staroměstská, hřbitov, hospoda, strom, dům, Antonín Šesták, Alexander Dubček, Přemysl Otakar II., Habří, Dubičné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Stará Staroměstská byla zvláštní soudržná budějovická enkláva  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.