Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Felix Vykysalý se učil v cukrárnách ve Vídni. Jeho dům na Lidické zbourali

Dnešní díl Drbny historičky se věnuje Felixu Vykysalému, který byl vyhlášeným cukrářským mistrem. Získával praxi v cukrárnách ve Vídni a znal recepty vyhlášených vídeňských dortů včetně „sachru“. Sídlil v domě, který už dnes na Lidické nenajdeme.

Jedinečný snímek, více momentka, z českobudějovického Lineckého předměstí někdy před rokem 1948 v době tramvajové (pro sběratele fotografií města s tramvají je to vzácný kousek). Snímek si nechal udělat cukrářský mistr Felix Vykysalý, majitel přízemního, v půdorysu dlouhého, domu vpravo. Obchod měl čelo do Linecké (dnes Lidická), kde fotograf udělal jeden snímek a pak šel do ulice Matice školské a zachytil Vykysalého dům v okamžiku, kdy jela po Linecké tramvaj. Pravděpodobně to nebyl záměr mít na snímku tramvaj. Jinak by musel čekat, nejvýše 12 minut. Od nádraží jezdila tramvaj totiž každých 6 minut, ale dvou linek.

Tramvaj jede do města, přesněji rozjíždí se ze zastávky na rohu Linecké a Matice u řeznictví u Stožických. Přijela ze zastávky Měšťanský pivovar a jede do stanice Wilsonovo náměstí, kde byla výhybna. Tam se chvíli čekalo na protijedoucí tramvaj. Bylo to časově promyšlené, poněvadž se ani moc nečekalo, někdy vůbec. Jedině, když se něco přihodilo. Zrovna mezi zastávkou Matice školská a Wilsonovo náměstím se jednou na tramvaj vyřítil z Děkanské ulice (dnes ulice U Malše) automobil. 

Cukrářský mistr Felix Vykysalý se narodil v roce 1896 ve Švýcarsku. Získával praxi v cukrárnách ve Vídni a znal recepty vyhlášených vídeňských dortů včetně „sachru“. Šlehačka se nedávala na dort, nýbrž na kopici vedle dortu. Legendární dort vymyslel Franzi Sacher v roce 1832. Náhodou, když kníže Metternich chtěl pohostit důležitou společnost a šéfkuchař onemocněl. Úkol dostal tehdy Franzi Sacher, kterému bylo jen 16 let. Dort potom vylepšil jeho syn Eduard Sacher.

Do města a na Lineckou se Felix Vykysalý s manželkou Markétou přistěhovali před rokem 1932. Dům, spíše domek, koupil od Jana a Kateřiny Němcových. Takových domků bylo na Linecké více. Na snímku je vidět podobný přízemní domek na opačném rohu Linecké a Matice školské s nápisem Pučelík. Sídlil tam pekař Josef Pučelík a Barbara Pučelíková. Domek stále stojí, odolávaje času developerů. Do nedávna tam byla mlékárna a pekařství.

Felix Vykysalý obstál v konkurenci cukrářů v okolí. Mohou se připomenout cukrárny Chrášťanských vedle biografu Kotva, naproti Širůčková, dál po Linecké Cábů a proti Měšťanskému pivovaru Melmerů. Docela koncentrace cukráren. To třeba na Rudolfovské, Pražské a v Žižkovce nebylo. Nehledě na to, že v biografu Kotva se v předsálí prodávaly také cukrovinky. Hašlerky, ledovky, atlasky, fialky, suky aj.

Rodiny Vykysalých se musela ze svého vystěhovat v roce 1967. Územní orgány napřed vyvíjely jen nátlak, ale dne 15. března 1968 vydal útvar hlavního architekta (zkratka ÚHA) MěNV rozhodnutí, že domek Vykysalých, i když tam už nebydleli, a restaurace Kotva budou demolovány. Ale nebyl, stál tam ještě asi 10 let a nastěhovala se do něj prodejna Akvárium. Teprve poté, co se dostavěla poliklinika Jih v roce 1978, byl zlikvidován. Zůstal tam strom a nic. Později kiosky.

Současně byla stržena restaurace Kotva, patrový dům spojený s činností Sokola na Lineckém předměstí. Vzadu překážela sokolovna, cvičiště a loutkové divadlo, ale dům restaurace Kotvy vyloženě nepřekážel, stojí tam dnes výtvarně nehodnotné objekty. Na kino Kotvu si radnice netroufla. Po cukrárně Felixe Vykysalého zanikly i ostatní čtyři „zděné“ cukrárny v okolí. Nahradily je různé kiosky a točené zmrzliny.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, tramvaje, Felix Vykysalý, cukrárna, dům, Vídeň, dort, Franz Sacher, Klemens Wenzel von Metternich, Česká obec sokolská, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Felix Vykysalý se učil v cukrárnách ve Vídni. Jeho dům na Lidické zbourali  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.