Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Ulice 28. října se do roku 1921 jmenovala Střelničná

V dnešním díle Drbny historičky se Jan Schinko věnoval ulici 28. října. Víte, jak se ulice dříve jmenovala? A kde byl původ tehdejšího názvu? A co dříve bylo v domě, ve kterém dnes sídlí policie?

Ulice 28. října se do roku 1921 jmenovala Střelničná. Souviselo to se střelnicí ostrostřelců, která se nacházela blíže k Pražské v místech někdejší kavárny a pivnice Metropol. Důvodem přejmenování byly události dne 28. října 1918 před okresním hejtmanstvím ve Střelnické 1 a vznik Československa.  Jen se může připomenout, že název „ulice 28. října“ je hovorově zjednodušován. Pro srovnání – jdu na Lannovku, na Pražskou, na Lineckou, do Krajinské apod., takže se vyskytuje krátce – jdu na říjen, mám něco na říjnu. Není to neuctivé k 28. říjnu 1918, jen rychlé praktické.

Vlevo na snímku stojí novorenesanční palác manželů Adolfa a Marie Haasových z roku 1891. Objekt má dva rizality s věžemi. Do ulice měl stylový litinový plot. Nad vchodem lze v medailonu určit ve štuku písmena AMH. Hned v roce 1892 manželé Hassovi pronajali palác c. k. eráru pro potřeby okresního hejtmanství. V předstihu prosazoval Adolf Haas prodloužit, přesněji prorazit, Střelnickou přes Pekárenskou na Pražskou ke špitálu, ale radnice nesouhlasila. Mezitím Matice školská koupila pozemky na rohu dnešní Šrámkovy a Weissovy a postavila napříč Střelnické českou reálku (od roku 1960 provozně ekonomická fakulta Vysoké školy zemědělské v Praze). Střelnická se tak nestala hlavní průjezdnou komunikací.

Od 1. února 1892 sídlila v Haasově domě také c. k. Okresní školní rada. Po roce 1918 Okresní správa politická. V letech 1928 až 1932 Okresní úřad a Okresní školský výbor. Pak se přestěhovaly na Wilsonovo náměstí. V současné době je v domě policie. Jeden čas oddělení pasů a víz, než se přestěhovalo do nového na Pražskou. Skoro se zapomnělo, že časově před policií bylo v domě několik organizací, kupř. ředitelství závodu Škoda. Časem si Škodovka postavila areál na Okružní.

Vedle domu Haasů postavil v roce 1893 stavitel Josef Hauptvogel na tehdejší dobu moderní domy ve stylu novorenesance s historizujícím průčelím č. 5 a 7 (dnes č. 3 a 5)

V porovnání – v tom čase po roce 1890 se stavěly v Lipenské, Jeremiášovy a okolí jednopatrové domy, ve kterých byl záchod umístěn v mezipatře, nebo na konci chodby pro obyvatele celého poschodí. Také další dům Marie Beladové na rohu Smetanovy č. 7, dříve 9, z roku 1897 s nárožní arkýřovou věží byl elitní. Vlastně taková je skoro celá ulice na této západní straně a část Skuherského ke Kostelní.

Němci říkali Střelnické ulici Elitegasse. Stará část ulice na východní straně mezi Smetanovou a Skuherského byla česká. Centrem byl hostinec U České koruny a místně důležité obchody jako potraviny, mlékárna, řezník, ovoce zelenina. Také další hostinec Na Střelnici (U Pavlíků) byl český. Též za rohem U Mičanů.

V domě na rohu Smetanovy bydleli Tůmů. Lékař Svatomír Tůma, profesor Adolf Tůma, Eva Tůmová a Josefa Tůmová. Praktický lékař Svatomír Tůma (1870 – 1911), mimo jiné předseda odboru Národní jednoty pošumavské, má však „svou“ Tůmovo ulici jinde. Je to krátká ulice, původně Mariánská, rovnoběžná se Střelnickou.

Na rohu Skuherského, kde dole byl Uhlířů kupecký obchod (jsou tam ještě patrné schůdky) byla další nárožní věž dlátovitého typu. Zbytečně zbořena. Ulice 28. října představuje výpravné, tzv. „lepší“, až dobově nejlepší, bytové domy konce 19. století.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, 28. října, České Budějovice, dům, policie, Svatomír Tůma, Adolf Haas, vznik Československa, ŠKODA AUTO a.s., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

No nevím, ale já tuhle ulici znám jen jako "Střelnickou", 28 října si pro tuhle ulici nějak nevybavím. Stejně jsem si nikdy nevybavil "třída maršála Malinovského", i to pro mne vždy byla Lannovka. Podobně i další ulice znám prostě "po staru"

Čtvrtek, 24. června 2021, 19:25Odpovědět

DRBNA HISTORIČKA: Ulice 28. října se do roku 1921 jmenovala Střelničná  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.