Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Kněžská 17

Dnešní díl Drbny historičky připravil Jan Schinko o domu číslo 17 v Kněžské ulici. Léta v něm sídlilo pekařství Václava Vondry. Víte ale, kdo všechno v něm sídlil? A proč jsou pod barokním štítem domu k vidění renesanční prvky? I to se v dnešním článku dozvíte.

V Kněžské ve směru od Kanovnické k ulici Karla IV. stojí vpravo špalíček tří domů s podloubím. První, přiléhající k bývalé německé škole, za socialismu ONV (Okresní národní výbor), má dnes domovní číslo 17. Léta sídlilo v domě významné pekařství Václava Vondry. Za 1. republiky byl 18 let starostou Společenstva pekařů. Mohlo by se říci, že zde sídlilo centrum pekařů. U Vondrů se archivovaly všechny dokumenty o činnosti Společenstva, většina slavnostních krojů s ručně vyšívanými krajkami a další vzácné relikvie. Také původní pekařské desatero. Pravděpodobně i pecařské desatero, protože v 19. století bývaly dva cechy – pekaři a pecaři (pecař stavěl pece).

Václav Vondra byl mezi pekaři oblíbený. Mimo jiné byl členem českobudějovické živnostenské komory, zkušebním komisařem na učňovské pokračovací škole, členem správní rady kolínských drožďárny aj. Podle jeho vnuka Pavla Vondry dal všechny materiály Společenstva pekařů Václav Vondra ml. (již zesnulý, pobýval na Dobré Vodě) do muzea, kde jsou snad někde uloženy.

Původně goticko renesanční dům stál podle kupních smluv ze 16. a 17. století 110 až 233 kop. V roce 1674 koupil dům vinárník Milan Bechinger jako spáleniště jen za 15 kop od dědiců Planerových. Dům byl lokalizován naproti kapucínům. Roku 1695 vyženil dům v hodnotě 600 zl. vinárník Jindřich Stoyber s Veronikou, vdovou po vinárníkovi Bechingerovi. Z toho lze odvodit, že za Bechingerů byl vyhořelý dům obnoven v tehdy již barokním stylu. V roce 1730 se prodával dům za 1620 zl. včetně várečné pánve a nábytku, což signalizuje, že vinárna se předělala na hospodu.

Barokní dostavba vyhořelého domu neznamenala zboření domu do základů. Šetřilo se, ponechalo se renesanční zdivo a část renesančního čela. Tomu odpovídají odkrytá a zrestaurovaná renesanční sgrafita na průčelí po roce 1993. Pod barokním štítem jsou tak k vidění renesanční prvky. Ale nijak to nevadí, snesou se.

V roce 1895 je zde majitelem mistr pekař Jan Litvan s manželkou Františkou. Odkud přišel Jan Litvan není zjištěno. Jen se ví, že přišel do města jako pekařský tovaryš za času c. k. a oženil se s bohatou měšťanskou dcerou. Následně si koupil tento dům v Kněžské. Postupně postavil hlavní velkou pec v zadní části domu. Pec a další prostory zde byly ještě před rokem 1993, byť léta nepoužívané. Částečně i za nového majitele domu po roce 1994. Roku 1999 byla vztyčena nová střecha.

Jan Litvan byl pekař i pecař. Podle tradice bývala kdysi hospoda dole ve velké síni. Nedoloženo je, že do patra vedl nenápadný výtah na zboží pro případ, kdyby přišla kontrola (předpokládalo se, že do patra nemůže). František Vondra měl na přelomu 19. a 20. století pekařství v Otakarově ulici. Jeho syn Josef Vondra se vydal vyučit pekařem do Vídně a když vyučen vrátil, šel pracovat do pekárny k Litvanům.

Jan Litvan si Josefa Vondru oblíbil a ve stáří, Litvanů neměli děti, mu pekárnu daroval. V roce 1923 byli tak majiteli domu Josef a Marie Vondrovi, synové Josef a Václav. Rodina Vondrů vlastnila dům až do roku 1993. První v této řadě František Vondra pocházel z obce Hosty poblíž Koloděj nad Lužnicí z hospodářství U Vondrů. František Vondra měl ještě další dva syny, kteří však padli v první válce na Piavě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Marie Urbanová

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Kněžská ulice, historie, dům, Pavel Vondra, Karel IV. Lucemburský, Okresní národní výbor, Dobrá voda, a.s., Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Kněžská 17  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.