Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Víte, co jsou barbakány? Město mělo tři

Jak už nadpis napovídá, dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko barbakánům. Víte, co to barbakány jsou? A kde byste je ve městě našli? Ulice nebo cesty, které jím vedly, byly podle Schinka v půdorysu do zatáčky. Proč? To se dozvíte v dnešním dílu.

Ve městě už nemáme žádný barbakán, ale měli jsme tři barbakány. Do 19. století před městskými bránami. Naposled před lety se něco kopalo mezi Zlatým mostem u divadla a soudem a našly se tam základy barbakánu Linecké brány. Barbakán bylo samostatné goticko renesanční opevnění městských bran zvenku. Na kresbě je brána barbakánu v prostoru dnešního Mariánského náměstí před bývalo Pražskou bránou.

Ulice či cesta barbakánem byla v půdorysu do zatáčky, a ještě byla po obou stranách chráněna hradbami. Zatáčka znemožňovala ve středověku přímě střely na vrata brány. A ještě předtím, když nebyly k dispozici vystřelené kule, nemohl nepřítel s beranidlem tak dobře utíkat, když to bylo v zatáčce. V 19. století byly v ulici barbakánu postaveny obecní domy. Barbakán býval dlouhý kolem 50 m a tento pražský v nejširším místě měřil 30 m. Podobně před Lineckou a Vídeňskou bránou.

Vstup do barbakánu byl z Mariánského náměstí samostatnou bránou se strážemi.

(Padací mříž tato renesanční barbakánová brána asi už neměla). Prakticky na přelomu 14. a 15. století byly Budějovice nedobytné. Žižkovo vojsko obléhalo Budějovice, lágrovalo někde v místech Senovážného náměstí, zdolat opevnění města si netrouflo, tak alespoň vojáci vyrabovali všechny dvorce v okolí, zapálili je a odtáhli.

O bourání Pražského barbakánu informoval list Budivoj ze dne 23. května 1875, že právě započalo bourání domů na baštách u bývalé Pražské brány, která byla nepříčetně radnicí zbořena v roce 1867: „Až doposud byly zbořeny krámce a budky po levé straně silnice barbakánu. Pamětní deska o usmrcení městského syndiky Plachého, která na severní straně zazděna byla, zavěšena bude na budově zdejší spořitelny.“  Pamětní deska Šimona Plachého byla později zavěšena na domě České zastavárny (Taxbergerův dům, který přiléhal k Pražské bráně).

Nejdéle odolával renesanční kamenný klenutý most stržený v roce 1880. Budějovice, město mostů, nemají dnes ani jeden gotický, renesanční ani barokní most.

DRBNA HISTORIČKA: 22. srpna 1968. Den, kdy do Budějc dorazily první ruské tanky

Dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko vzpomínce na srpen 1968. Jak to vypadalo, když do Českých Budějovic dorazily ruské tanky? Kde všude tanky stály, a jak na to reagovali lidé? S ohledem na aktuální události na Ukrajině si připomeňme,...

Zmizel i kubistický most. Demolice pravděpodobně prováděly stavitelské firmy Josefa Kneissla a Josefa Pflugmachera. Barbakán tak zmizel definitivně. Je skoro jisté, že by zmizel i ve 20. století jako dopravní překážka pro automobily (brány). Anebo by se tvrdě střetly automobilisti s památkáři a vidělo by se, kdo bude mít hlavní slovo.

Barbakám Pražské rány se stáčel doleva o 30 stupňů ve směru na Mariánské náměstí. Naše radnice poté, co nechala zbořit dle příkazu Českého gubernia Lineckou a Vídeňskou bránu v roce 1844, se vzpamatovala a o Pražskou a barbakán před rokem 1867 slovně bojovala, že je památná, byl tam zabit Plachý, a ještě jsou vidět stopy švédských dělostřeleckých kulí, ale nakonec podlehla.

Jedině stavební ředitelství ve Vídni neustoupilo a zastalo se městských bran, jakožto krásných a solidně stavěných památek. To byl čas národního obrození, radnice byla něco jako mezi dvěma kameny, ale faktem je, že řada měst si městské brány zachovala dodnes. Nejblíže Třeboň, Praha také (Prašná. Jindřišská aj.).

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Barbakán, České Budějovice, historie, městská brána, Šimon Plachý z Třebnice, dům, radnice, Mariánské náměstí (Praha), Zlatý most, Vídeň, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Víte, co jsou barbakány? Město mělo tři  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.