Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Na Lannovce tekl potok. V minulosti ulice sloužila jako výpadovka

V dnešním dílu Drbny historičky se Jan Schinko podíval na Lannovu řídu. Ta získala svůj název v roce 1875 a přečkal několik režimů vyjma období mezi roky 1945 až 1990. V minulosti ulice sloužila i jako výpadovka.

Lannovka s promenádními kaštanovými alejemi v záběru od sadů směrem k nádraží

V pozadí je vidět věž kaple německé reálky. Lannovka v půdorysu přibližně odpovídá staré silnici z města do Třeboně. Jako „výpadovka“ ztratila význam po roce 1816, kdy byla z města na východ postavena císařské silnice, dnes Rudolfovská. Léta se však pro starou silnici držel termín Stará silnice, v němčině Alte Strasse. V roce 1875 byl úředně stanoven název Lannova. Přečkal úspěšně několik politických režimů. Jen v letech 1945 až 1990 to byla Malinovského třída.

DRBNA HISTORIČKA: U Vltavy se pořádaly koňské dostihy

V dnešním dílu Drbny historičky se Jan Schinko podíval na centrum Českých Budějovic. Kromě jiného popisuje Vltavu a firmy, které v okolí řeky v minulosti podnikaly. Nedaleko odtud se dokonce pořádaly koňské dostihy.

V tom čase se také přejmenoval biograf Elekta na kino Jas a restaurace zvaná Vatikán na Duklu. Aleje promrzly za velkého mrazu v únoru 1929. Vozovka vedla po severní straně Lannovky. Po jižní rostly aleje a blíže domů volně tekl Vrátecký potok, odkloněný na konci 19. století do Dobrododské stoky. V Lannovce se koryto zaklenulo a zakrylo. Něco vody tam snad pod betonovými překlady ještě teče.

Vlevo stojí příkladný klasicistní Neubauerův dům u roku 1827. Pro tu dobu typický okny s osmi tabulkami. Dům na exponovaném místě si „užil“ své. V roce 1905 zemřela majitelka paní Františka Neubauerová a podle odevzdací listiny ze dne 22. září 1905 zdědili dům Anna Guirio, Albína Konjová z Konsbergu a c.k. soudní rada Karel Achatz. Roku 1909 zemřela Albna Konjová, čímž zůstali dva dědicové Anna Guirio a Karel Achatz. Není zjištěno, jaké měli zájmy a proč hned v roce 1910 se rozhodli dům prodat. Podali do místních novin inzerát, že tento dům se zahradou je z „volné ruky“ na prodej. Lákavý byl v inzerátu dodatek, že je to nejlepší poloha ve městě. Neprodleně začala jednot Rakousko – Uherská banka.

Banka dům koupila v červenci 1910 za 108 000 K. Částka samo sobě není nijak zvláštní, ale odhadní cena domu obnášela jen 28 823 K. Může se odhadnout, že Rakousko – Uherskou banku nemohl našinec přeplatit. Původní dům byl zbořen a v letech 1912 a 1913 zde firma Bratří Kovaříkové postavila bankovní palác. Projekt vypracoval arch. Ludvík Tremml, c.k. profesor v Plzni. Maketa objektu byla vystavena ve výkladní skříní knihkupectví na náměstí. Ohlasy ve zdejších listech byly příznivé, přičemž se připomněly jiní monumentální Tremmlovo stavby v Plzní a Vídni.

DRBNA HISTORIČKA: Muž, který nařídil demolici synagogy, prchal z města

V dalším dílu Drbny historičky se Jan Schinko zaměřil na novogotickou synagogu z roku 1888 v Gerstnerově ulici. Synagogu projektovat Max Fleischer z Vídně a její kapacita byla 500 lidí. Synagogu později přikázal zlikvidovat komisař města...

V roce 1914 se Rakousko-Uherská banka přestěhovala do „svého“. Předním sídlila v nájmu Na Sadech. Palác byl postaven v poslední vlně secese, kdy ještě do města nepronikl kubismus, přitom architekt nezapomněl na vídeňskou novorenesanci. Banka nemohla vědět, co ještě téhož roku 1914 nastane. Císař Franz Josef odpočívaje v rakouském Bad Ischlu totiž odepsal po „Sarajevu“ 1. světovou válku a v roce 1918 se Rakousko-Uherská banka musela ze svého paláce vystěhovat.

Zařídila se zde Československá národní banka. V letech 1945 až 1950 se názvy tohoto bankovního ústavu různě a rychle měnily. Palác banky tak i tak Lannovku povýšil.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poskytl Jan Schinko

Štítky české budějovice, historie, drbna historička, jan schinko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Pátek, 1. března 2024, 12:59Odpovědět

badaxe badaxe

To koryto bylo sice zaklenuto, ale cihlami a někdy v osmdesátých letech to bylo hezky vidět, když bylo někde u JČE otevřeno. Myslím, že dnes slouží jako kanalizační stoka. Vlastně je to docela zajímavá stavba.

Pátek, 1. března 2024, 03:45Odpovědět

DRBNA HISTORIČKA: Na Lannovce tekl potok. V minulosti ulice sloužila jako výpadovka  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.