Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

RECENZE: Je Rogue One plnohodnotný film hodný Star Wars univerza, nebo jen zbytečný krok stranou?

Na konci loňského roku jsme se dočkali pokračování hlavní linie Star Wars příběhu. Film byl přijat s určitou negativní kritikou, dalo by se ale říci, že jakž takž uspokojil očekávání fanoušků. Letošní rok přišel do kin další Star Wars celovečerní film, který je však poprvé jiný – Rogue One je ohraničený příběh, který vyplňuje dobu mezi třemi „starými“ a třemi „novými“ filmy. Otázkou zůstává, jestli to celé není tak trochu zbytečné?

Rogue One pojednává v podstatě o dvou větách, které byly proneseny v prvním SW filmu, Nové naději. V celém filmu jde o snahu povstalců dostat od Impéria konstrukční plány Hvězdy smrti, aby ji posléze mohli zničit. Už z původních filmů víme, že se jim to povede. Proč tedy přes dvě a půl hodiny dlouhý film?

Na tuto otázku je jen jedna odpověď, a tou odpovědí je Darth Vader. Už v traileru byl hlavním tahákem záběr na ikonického černého rytíře, které naposledy viděli fanoušci v Pomstě Sithů. Co naplat, že prim by v tomto filmu měly hrát postavy jako Jyn Erso (Felicity Jones), dcera konstuktéra Hvězdy smrti, nebo pilot Cassian Andor (Diego Luna). Víte proč? Jsou to totiž nové postavy, ke kterým si bohužel divák nestihne v ohraničeném, dvě hodiny dlouhém příběhu vytvořit vztah. Přesný opak toho, když se na plátně objeví starý známý Vader.

O příběhu jsem se již zmiňoval výše – povstalci se snaží získat plány Hvězdy smrti. Nefungují tu žádné dějové zvraty, vše funguje jednoduše a o nějaké hloubce příběhu nemůže být řeč. Je jen škoda, že první polovina filmu obsahuje nudné dialogy a minimum akce, kterou si stejně nebudete pamatovat. Je štěstí, že druhá polovina funguje přesně tak, jak má. Je totiž akční, a akce je natočena uspokojivě. Dokonce přijde i na chodíci tanky AT-AT, což dá zavzpomínat na staré Impérium vrací úder.

I přes dobrou druhou polovinu filmu to celé působí velmi zkratkovitě, prázdně a... zbytečně. Hořký pocit ze 125 minut filmu napraví spolehlivě až posledních pět minut filmu, což je ale v konečném důsledku strasně málo. Poprvé v životě si také uvědomujeme, že Star Wars film bez souboje světelných mečů není Star Wars tak, jak ho máme rádi.

Pro fanouška celého univerza nebude snadné najít na Rogue One příliš dobrého. I přesto – hudba Michaela Giacchina je skvělá a velmi umně využívá základů známých, ikonických skladeb. Stejně tak nelze nic vytknout akční stránce filmu, i proto je druhá polovina o tolik lepší, než ta první.

Takže k základní otázce, položené na začátku – je Rogue One vata, nebo plnohodnotný SW film? Bohužel, v tomto případě bude spíše vnímán jako vycpávka v čase, během kterého čekáme na další díl hlavní linie, který přijde na konci roku 2017.

Budějcká Drbna dává Rogue One: Star Wars Story 65 %

Autoři | Foto Falcon

Štítky film, Star Wars, smrt, Darth Vader, Impérium, kino, Rogue One: Star Wars Story, Felicity Jones, Diego Luna, Jyn Erso, Cassian Andor, Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Je Rogue One plnohodnotný film hodný Star Wars univerza, nebo jen zbytečný krok stranou?  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.