Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co se skrývá za sklenkou aneb Když je víno plné slunce

PR článek

Jaro je zatím trochu nesmělé, ale práce na vinici je o poznání příjemnější než v zimě, kdy jsme vás učili, jak správně ostříhat. Vlastně by se dalo říct, že v slunečných jarních dnech je vinohrad oázou klidu a pohody. Alespoň tak to v Mutěnických vinicích BV vinařství vypadalo, když jsme natáčeli dnešní příspěvek. Sluníčko krásně hřálo, nikde ani živáčka, ptáci prozpěvovali, a kromě nich bylo slyšet jen cvakání ručních vazačů. Prostě idyla. Teda až na tu práci…ale i ta byla celkem fajn.

Zdá se to jednoduché, ale…

Partnerem nového seriálu Drbna Vinařka je rodinné BV vinařství. Rubrika vzniká ve spolupráci s agenturou Taktiq Communications.

Poctiví čtenáři naší rubriky vědí, že na každém vinném keři zůstal po ostříhání jeden prut, takzvaný tažeň, se 6-8 očky, ze kterých vyrostou nové šlahouny a taky úroda. V březnu se musí vinohrad vyvázat. Každý tažeň se opatrně ohne a přiváže se drátkem nebo páskem k drátěnému vedení. Zdá se to jednoduché, ale připomeňme si, že BV vinařství se stará o 180 000 vinných hlav. Naše video je názornou ukázkou, že i tahle, na první pohled jednoduchá, práce vyžaduje jistý fortel. 

Co se skrývá za sklenkou vína aneb Kdo chce slopat, musí kopat. Vinohrad ani v zimě nespí

Únor přinesl mráz a sníh i na sluncem zalitou jižní Moravu. Bílý poprašek pocukroval střechy, pole a vinohrady, aby udělal tuto blátivou a viry prošpikovanou zimu aspoň pro oko trochu snesitelnější. Spoustu lidí má za to, že vinohrady (nebo...

Dříve se vše vyvazovalo ručně. Vinohradník měl plnou kapsu drátků a každou větev musel poctivě přitáhnout k vedení. V posledních letech se ale používají důmyslné vazače, které stačí v k větvi přiložit a zmáčknout spoušť. No, zas tak bezproblémově to někdy nejde, jak jste viděli. 


Tažeň se přivazuje ke druhému vodícímu drátu, aby byla budoucí úroda pěkně v jedné řadě a dobře se sbírala. Vodorovná poloha hlavní větve také zajistí, že všechny nové výhonky porostou krásně nahoru a budou mít dostatek slunečního světla. Dva stejně zruční lidé, jako je paní Radka, zvládnou vyvázat všechny vinice během jediného měsíce.

Abraka dabra a z kalného je čiré

Takhle jednoduché to sice není, ale nejsme daleko od pravdy. Víno, které leželo na jemných kalech je přirozeně kalné, a to by se nám v lahvi moc nelíbilo, proto ho musíme přefiltrovat. S jednoduchým filtračním zařízením, které používají malí domácí vinaři, bychom si pěkně „mákli“, naštěstí máme Crossflow filtraci. 

Raději se ani neptejte, kolik taková hračka stojí. Částka, kterou jsem zaslechla, byla přijatelná do chvíle, než manažer BV vinařství dodal, že jde samozřejmě o eura. Bez moderních technologií se holt dnes solidní vinařství neobjede. 

Mašinu je třeba správně nastavit. Víno je na jakékoliv zásahy velmi citlivé, reaguje na zvýšení tlaku nebo teploty. Během 14 dnů projde filtrací asi 35 tis. litrů vína. Zdá se, že všechnu práci zastane stroj, víno se ale musí přečerpat ze sudů do nerezových tanků, přefiltrované dostat opět do tanků, a hlavně neustále hlídat. Dolévat, kontrolovat stav síry, zbavovat přebytečných bílkovin neboli tzv. školit, ale o tom někdy příště. 

Filtrujeme bílá vína, která zrála 12 měsíců v dubových sudech, jde tedy o sklizeň z roku 2019. Po přefiltrování si ještě asi měsíc a půl poleží v nerezovém tanku a v průběhu června ho budeme lahvovat. Jde o luxusní řadu vín, která má v BV vinařství označení Reserva. Je to to nejlepší, co ze zdejší produkce můžete ochutnat.  

Filtrací se odstraní poslední nečistoty a víno se stává jiskrným – zrcadlí se v něm slunce z moravských vinic. Ostatně rozdíl můžete posoudit díky našem videu. 

Co se skrývá za sklenkou aneb sklep(mistr) dělá víno

Mohlo by se zdát, že není příjemnějšího místa než vinný sklep. Teploty jsou stálé, na těch venkovních prakticky nezávislé, takže i v zimním mrazivém nebo sychravém počasí je tu celkem příjemně. Nikdo neobtěžuje, není vás vidět ani slyšet, na...

Frizzante je HIT

Frizzante – slovo pochází z italštiny a znamená jemně perlivé. V Itálii se tímto přívlastkem označují mírně šumivá varianta vína Prosecco.  

Dnes jsme filtrovali Zweigeltrebe Rosé, z něhož bude už za pár týdnů frizzante. Je to vůbec první víno z úrody minulého roku, které se dostane k netrpělivým konzumentům. Na trhu bude v druhé půli dubna. Na všechna ostatní vína ročníku 2020 si budete muset ještě pár měsíců počkat. 

Frizzante je v posledních letech velmi populární. Při lahvování se do vína přidává malé množství oxidu uhličitého, který způsobí jemné a osvěžující perlení. Jestli se o tomto druhu vína chcete dozvědět něco víc, počkejte si na další příspěvek naší Drbny Vinařky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky drbna vinařka, víno, vinohrad, sklep, BV vinařství, ratíškovice, vyvazování, filtrace, vinice, vinařství, bílkovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co se skrývá za sklenkou aneb Když je víno plné slunce  |  Vinařka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.