Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve své knize oživil zaniklou obec Krásná Hora. V psaní hodlá Luděk Němec pokračovat

Krásná Hora – Schönberg im Böhmerwald, Historie zapomenuté šumavské tkalcovské vsi. Tak se jmenuje kniha, kterou vloni napsal teprve patnáctiletý Luděk Němec. Pokud si myslíte, že se vzhledem k nízkému věku autora jedná o práci, kterou není třeba brát vážně, jste na omylu. Luděk Němec dal dohromady naprosto profesionální publikaci, která právem přitáhla pozornost jak laické veřejnost, tak odborníků i médií.

V první řadě se vás musím zeptat na vaše pocity... Jaké to je mít venku debutovou knihu?
Je to samozřejmě příjemný pocit. Sbírání informací a samotné psaní knihy vyžadovalo mnoho času a úsilí, a proto jsem rád, že se mi podařilo knihu úspěšně dokončit.

Co pro vás osobně knihy znamenají?
Já mám knihy velice rád a mám jich doma mnoho. Řekl bych, že v mnohých ohledech jsou stále nenahraditelné.

Bylo vzhledem k vašemu věku těžké přesvědčit nakladatele?
Moje kniha nebyla vydaná nakladatelstvím. První část nákladu byla financována grantem Jihočeského kraje s přispěním obce Stožec, na jejímž katastrálním území se obec Krásná Hora nacházela. Druhá část byla vydána vlastním nákladem. Navzdory tomu, že Krásná Hora je takřka neznámou oblastí, se kniha setkala s poměrně velkým ohlasem, dočkala se už tří vydání a doteď se jí prodalo více než 400 výtisků.

Proč Krásná Hora? Jak jste se o této obci dozvěděl?
Poprvé jsem to místo navštívil asi ve třech letech. Od té doby pravidelně trávím s rodiči zimní prázdniny ve Stožci. Za tu dobu jsem si tu lokalitu velice oblíbil. Začala mě zajímat historie Stožce a okolí a zejména pak tedy Krásné Hory. Dodnes se tam v terénu dají rozeznat zbytky domů, která tam stávaly, a mě zajímalo, proč už nestojí, proč byly zbourány. A tyto otazníky mě později přivedly k sepsání knihy o historii Krásné Hory.

Můžete popsat, jak jste postupoval? Jak mravenčí práce to byla?
Krásná Hora nikdy nebyla nějak významnou vsí. Pramenů o její historii tedy mnoho neexistuje, a pokud existují, tak ve většině případů ne v češtině. Krásná Hora byla, stejně jako naprostá většina Šumavy před odsunem původních obyvatel v roce 1946, obývána takřka výhradně Němci. Češi zde netvořili ani procento obyvatel. Nejdůležitější v pátrání po osudech této zaniklé obce tedy bylo získat knihy, které vydali původní obyvatelé a které zachycují jejich vzpomínky a samozřejmě také získat historické fotografie. Ty jsem objevil třeba v Museu fotoateliér Seidel v Českém Krumlově a v dalších muzeích a archivech v Čechách a v Bavorsku. Mimoto jsem si kladl za cíl nalézt zbytky všech 68 domů, které na Krásné Hoře stávaly, poté se pokusit nalézt historické fotografie domů, což se mi ve většině případů podařilo. Kromě historie Krásné Hory jsou tedy v knize popsány všechny domy, včetně osudů jejich obyvatel. Nechybí samozřejmě ani již zmiňované historické a současné fotografie. Z těch historických je navíc naprostá většina publikována vůbec poprvé.

Hodně se o vás psalo v médiích... Byl vám příjemný zvýšený zájem o vaši osobu?
Příjemné to samozřejmě bylo. Milé byly i ohlasy čtenářů a velice mě samozřejmě potěšilo, že knihu přijali se zájmem. Přínosné ale bylo i to, že v návaznosti na některé uveřejněné články o mé knize se mi ozvali lidé, kteří mají k této oblasti nějakou vazbu a poskytli mi zajímavé informace a historické materiály.

A co nyní? Chystáte něco podobného? Chcete v psaní pokračovat?
Určitě ano, tématika zaniklých obcí na Šumavě mě stále zajímá. Navíc v této části Šumavy se nachází celá řada zaniklých i dosud existujících obcí, jejichž historie je poutavá, ale dosud nebyla, nebo alespoň ne v Čechách, zpracována. Momentálně pracuji na zpracování historie obcí Stožec a České Žleby a sbírám informace a fotografie těchto obcí, které se nacházejí v blízkosti bývalé Krásné Hory. 

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky kniha, historie, dům, Stožec, Šumava, Česko, Muzeum Fotoateliér Seidel, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve své knize oživil zaniklou obec Krásná Hora. V psaní hodlá Luděk Němec pokračovat  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.