Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Družstevní dům. To je výtečný Dudák v Českých Budějovicích

PR článek

Je to takový strakonický ostrov s výborným pivem uprostřed Českých Budějovic. Restaurace Družstevní dům, kde již třetím rokem čepují piva z Měšťanského pivovaru DUDÁK patří mezi nejúspěšnější podniky, co se nárůstu prodeje piva týká, tak i celkového obratu. Místní návštěvníci si zdejší novinku nemohou vynachválit a provozovatelé už se proto poohlíží po další restauraci.

Zkusit jiný pivovar, to byl začátek úspěšného projektu restaurace Družstevní dům v Českých Budějovicích. Tu vedou dlouholetí kamarádi Miroslav Beran a David Ondriš, a třetím rokem zde čepují pivo ze strakonického pivovaru DUDÁK. Restauraci si pronajímali ve stavu, který neodpovídal jejich představám o prosperujícím podniku. Ve spolupráci se strakonickým pivovarem zde z tohoto důvodu vznikl jednoznačný originál, kde jsou každý den plné stoly. Ve čtvrti Suché Vrbné slouží nově zrekonstruovaná restaurace jako orientační bod, podle kterého se tu místní řídí.

Cesta k úspěchu ale nebyla tak jednoznačná. „Ochutnávali jsme různá piva, mluvili s lidmi z pivovarů. Chtěli jsme nutně jihočeské pivo, které ale není v Českých Budějovicích tak známé. Dohodli jsme se se strakonickým pivovarem a jsme moc spokojení,“ uvádí jeden z provozovatelů David Ondriš s tím, že v rozhodování pomohlo i doporučení jeho táty, který je původem ze Strakonic a věděl o kvalitách pivovaru.

Dobře načepovaný Dudák kamarády nadchl

„Lidé z pivovaru nás vzali do Prahy, do Dudákovny Hamburk, kde jsme zjistili, jak chutná Dudák, když je dobře načepovaný a prohlédli jsme si restauraci. Byli jsme několikrát i v pivovaru, kde jsme ochutnali produkt v ryzí podobě. Byli jsme nadšení z piva i z přístupu pivovaru a plácli jsme si,“ doplňuje jeho parťák Miroslav Beran.

Dvojice restauratérů, kterou před dvanácti lety svedlo dohromady kuchařské řemeslo, zrekonstruovala zanedbanou restauraci Družstevní dům před třemi lety. Tehdy šlo o podnik té nejnižší  kategorie. Výrazně pomohl strakonický pivovar a z Družstevního domu se stala takzvaná Dudákovna, tedy konceptová restaurace Měšťanského pivovaru DUDÁK Strakonice, jinými slovy pivovarská výkladní skříň. Od té doby tu mají plno.

„Pivo je vynikající a lidi si ho chválí. Často si ho nosí i domů ve džbánku. Je třeba se o něj starat, což možná leckde zanedbávají,“ krčí rameny David Ondriš.

Speciálem Družstevního domu je Suchovrbenská jedenáctka

Na čepu tu mají několik druhů piv. Vedle obou Klostermannů – polotmavé třináctky a světlé, výroční dvanáctky, tu je v nabídce Král Šumavy, Otavský Zlatý a speciál této hospody, kterým je Suchovrbenská jedenáctka.

„Jedenáctka je výborné a velmi kvalitní pivo. Také se u nás pije nejvíc, oblíbená je také polotmavá třináctka Klostermann,“ uvádí David Ondriš a připomíná, že strakonický Dudák, který je na čepu v Družstevním domě, se bude točit také na mezinárodním agrosalonu Země živitelka, který se uskuteční od čtvrtka 23. do úterý 28. srpna na českobudějovickém výstavišti. 

V Družstevním domě nezapomínají na zásady správné péče o pivo. „Každý týden se o čistotu pivních trubek stará sanitační technik, jehož hlavním úkolem je stoprocentní čistota veškerého zařízení, přes které se zde pivo čepuje. Nachlazují tu i půlitry. Kluci opravdu dělají vše pro to, aby pivo lidem chutnalo. Jedná se o jednu z našich nejúspěšnějších restaurací,“ hodnotí obchodní zástupce pivovaru Jan Vondráček.

Týdně se zde vyčepuje okolo dvaceti sudů piva a uvaří až 250 obědů denně. Vaří se zde téměř striktně česká kuchyně. K obědu je v nabídce šest jídel a samozřejmě polévka. Tři jídla jsou klasická, dvě jsou náročnější a tím i dražší, jedno je bezmasé a každý den je jedno z jídel bezlepkové. K večeři nabízí vlastní paštiky a konfitované, například kachní maso, které je zavařené ve skleněných konzervách.

„Naše specialita je kachní hamburgr, kdy spolupracujeme s pekárnou, kde nám dělají na zakázku cibulový chleba,“ uvádí Miroslav Beran.

Hosty láká k návštěvě Dudákovny červená zeď 

Při rekonstrukci restaurace bylo nutné provést několik klíčových stavebních úprav, včetně nových sociálních zařízení  a kuchyňského zázemí. Musel se nechat vyrobit akustický podhled, aby se nepřenášel hluk do horních pater, kde jsou byty. Je zde nová podlaha i nábytek.

„Řešili jsme celkovou dispozici restaurace s ohledem na její variabilnost. Proto jsou v lokále dělící polopříčky, které se dají demontovat a vytvořit tím ucelený prostor,“ vysvětluje architekt Antonín Malec, který restauraci navrhoval.

K návštěvě láká i kontrastní červená zeď, která je vidět z ulice a tím v zimě přitahuje hosty dovnitř. Dále jsme použili ve výzdobě nejen tištěné reklamní panely s historickými inzeráty, ale i pivovarské artefakty – zavěšené půllitry, lahve, soudky a podobně.

Enormní zájem je o předzahrádku

Pivovar se o svého klienta stará i nadále. Společně například rozšířili v létě zahrádku, o kterou byl enormní zájem, přibyly originální stoly i deštníky. „Je vidět, že jsme pro pivovar dobrý partner. Pečují o nás, každý týden je tu  obchodní zástupce, který s námi řeší veškeré provozní věci týkající se piva, a pokud je něco potřeba, obratem zařídí. Není to jako u nadnárodních pivovarů, u kterých jsme byli dříve,“ pochvalují si oba parťáci a kamarádi.

Od pohody v restauraci se odvíjí i další plány, které provozovatelé společně s pivovarem mají. Zdejší štamgasti by ocenili tankové pivo. „Na sklepní tanky by byl krásný výhled prosklennou podlahou,“ naznačuje plány David Ondriš.

Ohlíží se také po další provozovně, třeba i blíže centru. „To se všechno uvidí. Teď je důležité si udržet hosty i náš personál a hlavně mít pořád nejlepší pivo,“ uzavírá jeho kolega Beran.

Štítky gastronomie, společnost, pivo, Dudák, Strakonice, České Budějovice, Družstevní dům, Beran, Ondriš, pivovar, dům, restaurace, Miroslav Beran, DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice, a.s., jídlo, Jan Vondráček, Antonín Malec, Země živitelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Družstevní dům. To je výtečný Dudák v Českých Budějovicích  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.