Už jedenáctým rokem probíhá ekologická soutěž E.ON Energy Globe. Letos se absolutním vítězem tzv. „ekologických oskarů“ stal projekt Nesnězeno bojující proti zbytečnému plýtvání jídlem v restauracích. Ten zároveň bude reprezentovat na světovém finále ve Finsku, které proběhne už 12. listopadu.
Soutěž se už jedenáct let každý rok snaží ocenit projekty napomáhající šetřit přírodu a energii. Soutěží se v šesti kategoriích – Produkt, Obec, Firma, Stavba, Vzdělání a Nápad. Za celou dobu trvání se zúčastnilo přes dva tisíce projektů a letos se zúčastnilo 273 projektů.
Ze všech soutěžících se vítězem v kategorii Produkt a absolutním vítězem stal brněnský projekt Nesnězeno Jakuba Henniho a Michaely Gregorové. „Pro nás výhra znamená další mediální zájem, což projektu velice prospěje,“ doplňuje Henni. Absolutní vítěz ekologických oskarů si domů odvezl elektrické auto.
V současné době projekt funguje v aplikaci, kde podniky nabízejí jídla za zvýhodněnou cenu. Aplikaci si stáhlo téměř šedesát tisíc lidí a zachránilo se už přes dvacet tisíc jídel, která by zcela určitě skončila v odpadkovém koši.
„Většinou aplikaci využívám, když nestíhám uvařit. Je to oboustranně výhodné, protože restaurace aspoň nemusí vyhazovat velké množství jídla. A díky té aplikaci člověku dojde, kolik jídla přijde úplně zbytečně vniveč,“ říká uživatelka aplikace Karolína Bugajová. V aplikaci jídla nabízí téměř tři sta podniků po celé České republice.
Aby se kdokoliv stal zachráncem potravin, tak stačí zdarma stáhnout aplikaci a zaregistrovat se. „Uživateli se zobrazí nejbližší nabídky jídel podle jeho polohy a může si nastavit oznámení pro konkrétní podniky. Jídlo si přímo v aplikaci zakoupí a při vyzvednutí se prokáže tím, že v aplikaci ukáže, že má jídlo zakoupené,“ popisuje Henni.
Projekt nejdříve fungoval na facebookové stránce, kde se nabízela nesnězená jídla z restaurací. „Moje kolegyně Michaela Gregorová byla v Paříži, kde viděla zahraniční aplikaci Too Good To Go, která funguje na podobné bázi. Když se vrátila, tak se mě ptala, jestli by něco takového fungovalo i v Česku. Což byl spouštěč celého nápadu,“ popisuje Henni.
Poté, co si zakladatelé ověřili úspěšnost nápadu, tak se rozhodli pro vývoj aplikace, která se spustila letos na jaře. Momentálně na aplikaci pracuje brněnské firma The FunTasty.
„Aktuálně předěláváme celý design, takže aplikace dostane "facelift". Určitě se zlepší použitelnost samotné aplikace a všechno jsme trochu zjednodušili, ale to jsou už jen maličkosti, které sice zpříjemní používání aplikace, ale reálně si toho moc lidí nevšimne. Zajímavé věci se budou dít teprve v budoucnu po vydání nové verze,“ říká jeden z vývojářů aplikace Adam Kozel.
Zakladatelé plánují rozšířit počty nabízených podniků. „Návštěvnost je podle nás ještě hodně začátečnická. Plánujeme rozšířit náš tým o několik lidí,“ vysvětluje Henni.
V současné době je nejvíce zapojených podniků v Brně a tvoří téměř polovinu všech podniků. Zachránit jídlo mohou lidé i v Budějcích, do projektu je tady zapojeno celkem sedm restaurací a kaváren.
Projekt se momentálně nejvíce snaží prosadit v Praze. „Dokonce se nám ozývají podniky a lidi ze Slovenska. Teď jsme v Bratislavě začali stejně jako kdysi v Brně a rozjeli jsme facebookovou stránku, kde nabízíme jídla,“ dodává Henni.