Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Třetina nových případů koronaviru je spojena se školskými zařízeními. Děti poté nákazu šíří v rodinách

Hygienici zaznamenali na jihu Čech další rekordní mezidenní nárůst nakažených koronavirem. Z jednadevadesáti nově potvrzených případů je třetina spojena se školskými zařízeními. Během středy potvrdilo testování nákazu u žáků základních, středních i vysokých škol a také jednoho pedagoga.

V Jihočeském kraji hygienici v současnosti evidují 693 lidí s koronavirem.

Od začátku šíření nákazy se v regionu uzdravilo 636 nakažených, deset lidí s covidem-19 zemřelo.

„Z dnešních jedenadevadesáti nových potvrzených případů je jedenatřicet případů, plná třetina, spojena se školským prostředím. Dnes jsme nově zaregistrovali pozitivitu u jednoho kantora a třicet žáků a studentů. Jde o deset žáků základních škol, patnáct středoškoláků a pět vysokoškoláků,“ shrnula ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Momentálně je podle ní uzavřena jedna mateřská školka na Českobudějovicku. „Řešíme situaci v jedné českobudějovické střední škole, kde aktuálně přibývá pozitivních studentů i pedagogů. Další nové případy pak logicky přibývají v rodinách těchto dětí,“ uvedla Kotrbová.

Kvůli podobným případům nejspíš opět zpřísní opatření proti šíření koronaviru v Jihočeském kraji. Bezpečnostní rada kraje se v úterý shodla na povinném nošení roušek na školách. Pokud návrh podpoří také ministerstvo školství a zdravotnictví, bude platit od pondělí 21. září. Roušky by pak byly nutné na druhém stupni základních škol, na středních a vysokých školách. A to nejen při pohybu po chodbách, ale také v průběhu výuky.

Nejvíce nám mohou pomoci občané. Proti koronaviru bojujme ohleduplností, říká krajská hygienička Kvetoslava Kotrbová

Čím dál častěji je v médiích skloňováno jméno Kvetoslavy Kotrbové. Ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje nyní čelí nelehké situaci. Kvůli koronaviru funguje celá stanice už sedmý měsíc pod extrémním zatížením. Sama Kotrbová smeká...

Ministerstvo zdravotnictví navíc od pátečních 18:00 zakazuje vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce. Na akcích k sezení musí být vstupenky prodávány na konkrétní místo, přesně určené ho musí mít návštěvník i na akci bez vstupenek. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky koronavirus, KHS, hygiena, Kvetoslava Kotrbová, škola, nákaza, opatření, COVID-19, infekční onemocnění, Jihočeský kraj, Česko, Krajská hygienická stanice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České repub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetina nových případů koronaviru je spojena se školskými zařízeními. Děti poté nákazu šíří v rodinách  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.