Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Čech přibývá nakažených žloutenkou typu A. Nemocnice hledají další lůžka

Hygienici v neděli na jihu Čech zaznamenali 271 nově potvrzených případů covidu-19. Laboratoře vyšetřily 915 vzorků. Uzdravilo se deset nemocných. V jihočeských nemocnicích bylo k sobotní půlnoci hospitalizovaných 131 pacientů s nemocí covid-19, z toho 17 na umělé plicní ventilaci. Kvůli rostoucímu počtu nakažených hepatitidou A, jichž je v už kraji 37, hledají nemocnice další lůžka.

Nejvíc nových případů koronaviru, 83, přibylo na Českobudějovicku. U 28 lidí byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivním člověkem ve škole, ve 130 v rodině, v 18 na pracovišti. V šesti případech se nakazili zdravotníci a pracovníci v sociálních službách, osm sportovců, 28 nákaz je různých kontaktů s pozitivně testovaným po ČR. "Ve třiapadesáti případech zůstává zdroj nákazy zatím neznámý a snažíme se jej dohledat," uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

V kraji se tento týden také prokázala hepatitida typu A, potvrzená je už u 37 lidí. Nakazili se v kantýně u českobudějovického nádraží. Komplikuje to situaci s počtem lůžek v nemocnicích.

"Se sociálními lůžky zatím problém nemáme. Kapacity hledáme pro pacienty s hepatitidou A, to je teď urgentní: hygiena nám řekla, že příští týden můžeme čekat padesát, možná i sto dalších nakažených," řekla předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

Stravovací zařízení, odkud se nákaza žloutenky rozšířila, je podle hygieniků uzavřeno a probíhají v něm sanitační práce. „Nařídili jsme všechna potřebná karanténní opatření a pokračujeme v trasování a vyhledávání dalších strávníků a jejich přímých kontaktů. Může se jednat o místo, kde se mohly s vysokou pravděpodobností infikovat i další osoby, které se v tomto zařízení na konci září a v prvních dnech října stravovaly nebo zde pobývaly, a u nichž se příznaky onemocnění zatím neprojevily. Proto upozorňujeme veřejnost na toto riziko. Inkubační doba, tedy období, kdy se onemocnění může od nákazy projevit, je totiž jeden týden až padesát dnů,“ doplnila v pátek ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny Jitka Luňáčková

Kumulativní počet nemocných s koronavirem v kraji se k nedělním 18:00 zvýšil na 5157. Vyléčených je v jižních Čechách 2243, pozitivních 2880. Od března zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem 34 lidí.

Autoři | Foto nemuh.cz

Štítky ČR, koronavirus, Jihočeský, nemocnice, Česko, COVID-19, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Kvetoslava Kotrbová, okres České Budějovice, Zuzana Roithová, Jihočeské nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech přibývá nakažených žloutenkou typu A. Nemocnice hledají další lůžka  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.