I přesto, že podle některých politiků restaurace nikdy nebyly ohniskem nákazy, další omezení kvůli koronaviru se týkají právě jich. Od středy musí stravovací zařízení zavírat o dvě hodiny dříve, ze současných 22:00 už ve 20:00. Podle restauratérů to způsobí ztrátový provoz a podnikům se vyplatí v této době spíše neotevřít.
Zpřísnění opatření je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) reakcí na události posledních dní. Právě restaurace podle něj byly odvětvím, kde byla zjištěna mnohá pochybení jako nedodržování předepsané zavírací doby, přeplněné bary nebo přistavění vyhřívacích stanů k výdejním oknům.
Pondělí, 7. prosince 2020, 18:21
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes na tiskové konferenci uvedl, že od středy dojde ke zkrácení otevírací doby restaurací, které musí zavírat už v osm večer. Od té doby bude platit také zákaz prodeje občerstvení přes okénko. Stále platí...
Blatný proto včera na tiskové konferenci oznámil, že od středy dojde ke zkrácení otevírací doby restaurací, které budou muset zavírat už v osm večer. Od té doby bude platit také zákaz prodeje občerstvení přes okénko. Stále navíc platí zákaz konzumace alkoholu na veřejných místech i trzích. Podle Luboše Kastnera, garanta projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a spolumajitele skupiny Hospodska.cz, šlo ale o pochybení jednotlivců. „Mrzí nás, že s námi vláda nevede aktivní dialog," řekl.
Tržby restaurací jsou podle něj za současné situace na zhruba 60 procentech. Tím jsou podle něj majitelé podniků schopni pokrýt náklady. „Uzavření o dvě hodiny dříve způsobí propad o deset až 20 procent a podniky se dostanou do ztráty. Vláda s novými opatřeními opět nic neřekla o kompenzacích. Podnikům bych doporučoval, aby v této nejisté době negenerovaly další ztrátu," uvedl Kastner.
Veřejnost si může v restauracích znovu posedět od čtvrtka, předtím od 14. října mohly fungovat jen přes výdejní okna nebo rozvoz. Nyní mohou mít otevřeno mezi 06:00 a 22:00. Obsluhovat mohou jen usazené hosty, u jednoho stolu smějí sedět nejvýše čtyři lidé. Kapacita podniků může být naplněna maximálně na 50 procent.
Podle statistiky společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá asi čtvrtina českých gastrozařízení, po čtvrtečním uvolnění otevřelo na 69 procent stravovacích zařízení. V režimu výdejních oken fungovalo 41 procent provozoven. Tržby jim ze středy na čtvrtek stouply o třetinu. Provoz podle Dotykačky ve čtvrtek obnovila také třetina diskoték a nočních klubů.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.