Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Lepší je neotvírat. Podniky půjdou do ztráty, míní restauratér

I přesto, že podle některých politiků restaurace nikdy nebyly ohniskem nákazy, další omezení kvůli koronaviru se týkají právě jich. Od středy musí stravovací zařízení zavírat o dvě hodiny dříve, ze současných 22:00 už ve 20:00. Podle restauratérů to způsobí ztrátový provoz a podnikům se vyplatí v této době spíše neotevřít.

Zpřísnění opatření je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) reakcí na události posledních dní. Právě restaurace podle něj byly odvětvím, kde byla zjištěna mnohá pochybení jako nedodržování předepsané zavírací doby, přeplněné bary nebo přistavění vyhřívacích stanů k výdejním oknům.

Zkrátí se otevírací doba hospod, od středy budou zavírat v osm večer

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes na tiskové konferenci uvedl, že od středy dojde ke zkrácení otevírací doby restaurací, které musí zavírat už v osm večer. Od té doby bude platit také zákaz prodeje občerstvení přes okénko. Stále...

Blatný proto včera na tiskové konferenci oznámil, že od středy dojde ke zkrácení otevírací doby restaurací, které budou muset zavírat už v osm večer. Od té doby bude platit také zákaz prodeje občerstvení přes okénko. Stále navíc platí zákaz konzumace alkoholu na veřejných místech i trzích. Podle Luboše Kastnera, garanta projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a spolumajitele skupiny Hospodska.cz, šlo ale o pochybení jednotlivců. „Mrzí nás, že s námi vláda nevede aktivní dialog," řekl. 

Podniky se dostanou do ztráty, lepší je neotevřít

Tržby restaurací jsou podle něj za současné situace na zhruba 60 procentech. Tím jsou podle něj majitelé podniků schopni pokrýt náklady. „Uzavření o dvě hodiny dříve způsobí propad o deset až 20 procent a podniky se dostanou do ztráty. Vláda s novými opatřeními opět nic neřekla o kompenzacích. Podnikům bych doporučoval, aby v této nejisté době negenerovaly další ztrátu," uvedl Kastner.

Veřejnost si může v restauracích znovu posedět od čtvrtka, předtím od 14. října mohly fungovat jen přes výdejní okna nebo rozvoz. Nyní mohou mít otevřeno mezi 06:00 a 22:00. Obsluhovat mohou jen usazené hosty, u jednoho stolu smějí sedět nejvýše čtyři lidé. Kapacita podniků může být naplněna maximálně na 50 procent.

Otevřelo 69 procent podniků

Podle statistiky společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá asi čtvrtina českých gastrozařízení, po čtvrtečním uvolnění otevřelo na 69 procent stravovacích zařízení. V režimu výdejních oken fungovalo 41 procent provozoven. Tržby jim ze středy na čtvrtek stouply o třetinu. Provoz podle Dotykačky ve čtvrtek obnovila také třetina diskoték a nočních klubů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky opatření, koronavirus, restaurace, Jan Blatný, Luboš Kastner, okno, ANO 2011, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lepší je neotvírat. Podniky půjdou do ztráty, míní restauratér  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.