Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Opakování testů na táborech nebude nutné, pokud budou mít všichni PCR test

Opakované testování na covid-19 na letních táborech nebude povinné za podmínky, že se před odjezdem na akci prokážou negativním PCR testem všichni účastníci. V případě, že někteří budou mít jen antigenní test, bude se muset testování všech na táboře opakovat každých sedm dní. Vyplývá to z opatření ministerstva zdravotnictví, které v pondělí schválila vláda. Na twitteru na to dnes upozornila organizace Junák-český skaut, podle které je varianta s PCR testem všech před odjezdem neproveditelná.

Původní opatření schválené vládou v pondělí 7. června počítalo s tím, že se budou účastníci letních táborů testovat před odjezdem a pak každých sedm dní. Pořadatelé táborů ale poukazovali na to, že to výrazně zkomplikuje organizaci, a požádali proto ministerstvo zdravotnictví o změnu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pak ve středu oznámil, že povinnost opakovaného testování zůstane v případě antigenních testů, zatímco při použití PCR metody před odjezdem odpadne. Podle opatření, které kabinet schválil v pondělí 14. června, to ale bude platit jen v případě, že se negativním PCR testem ne starším 72 hodin před odjezdem prokážou všichni účastníci akce. Výjimku mohou mít jen ti, kdo covid-19 prodělali nebo jsou očkováni.

Podle skautů tyto podmínky neodpovídají tomu, co minulý týden přislíbili Vojtěch s pověřenou hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou, a dosáhnout zrušení nutnosti opakovaného testu tak bude fakticky neproveditelné. „Kapacity veřejných testovacích míst jsou nedostatečné a mnohde již nyní zcela zaplněné. Pokud byť jen jedno dítě nenajde místo na PCR test, musí test po sedmi dnech opakovat všichni účastníci tábora," uvedl Junák-český skaut na twitteru.

Organizace upozornila, že do začátku táborové sezony zbývají už jen dva týdny. Oznámení podmínek v takto krátkém předstihu je podle ní selháním vládního řízení protiepidemických opatření.

Stát tak podle skautů pořadatelům znemožnil zohlednit vícenáklady za testy do rozpočtů, přípravu i srozumitelnou včasnou komunikaci s rodiči. „Vytváření takové úrovně nejistoty pro desetitisíce dobrovolníků a statisíce rodin je neomluvitelné," uvedli skauti. Česká rada dětí a mládeže i další organizace podle nich žádali ministerstvo zdravotnictví o podmínky pro tábory tři měsíce předem, přičemž možnost opakovaného testování podle pořadatelů nikdo dřív nenaznačoval.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky tábory, děti, léto, testování, koronavirus, PCR testy, PCR Test, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Adam Vojtěch, ANO 2011, Pavla Svrčinová, Česká rada dětí a mládeže, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opakování testů na táborech nebude nutné, pokud budou mít všichni PCR test  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.