Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ministerstvo podává trestní oznámení na Landovu iniciativu. Obviňuje ji ze sabotáže

Ministerstvo zdravotnictví podává trestní oznámení na iniciativu Zlatý špendlík, za kterou stojí mimo jiné zpěvák Daniel Landa. Podle ministerstva se iniciativa dopustila sabotáže poté, co vyzvala lidi k zahlcení krajských hygienických stanic emaily s žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha dorazilo po výzvě na hygieny přes 10 tisíc emailů.

„Zatím přišlo na krajské hygienické stanice asi 10 tisíc zbytečných žádostí podle zákona 106 od iniciativy Zlatý špendlík. Hygienici je řeší. Ti, co se zapojili do této akce by měli vědět, že díky nim skončí v nemocnicích více lidí. Ministerstvo zdravotnictví podává na tuto iniciativu trestní oznámení pro podezření ze sabotáže," uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Iniciativa výzvu na svém webu zveřejnila na začátku týdne. Nabádá v ní k tomu, aby se lidé na základě zákona dotazovali na informace ohledně provedených kontrol, uložených pokut nebo nařízených karantén. Jen během prvních hodin od zveřejnění výzvy dorazily na email jihočeské krajské hygienické stanice stovky emailů. 

„Nám to nesmírně přidělává práci. Odpovědi na ty otázky musíme dohledávat v záznamech, protože ta čísla jsou pokaždé jiná, a to opravdu není práce pro jednoho ani dva lidi. Veškerý čas nyní věnujeme epidemii koronaviru, kdy se v Jihočeském kraji dostáváme k tisícovce nových případů za den. A jen samotný proces trasování nakažených je velice náročný," řekla ředitelka jihočeské hygieny Kvetoslava Kotrbová.

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje dostává od úterního rána stovky e-mailů, ve kterých se lidé dotazují na informace k provedeným kontrolám, počtu provedených kontrol nebo počtu nařízených karantén. Hygiena musí na dotazy odpovědět v...

Podle zpěváka Daniela Landy, který za iniciativou spolu s týmem právních expertů stojí, by k těmto krokům nemuseli lidé přistupovat, pokud by byly tyto informace dostupné na stránkách hygienických stanic. 

„Je nešťastné, že v současné době se veřejnost dozvídá řadu důležitých informací pouze prostřednictvím sociálních sítí, například Ondřeje Dostála nebo hrstky senátorů a poslanců. Netransparentnost úřadů včetně ministerstva snižuje důvěryhodnost, jak se na oficiálních místech pracuje nejen s daty o epidemiologické situaci, ale i o tom, co se skutečně děje v nemocnicích. S čím a kde jsou pacienti hospitalizováni," stojí v prohlášení, které v týdnu zaslal ČTK.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Adama Vojtěcha

Štítky Krajská hygienická stanice, Zlatý špendlík, Kvetoslava Kotrbová, Daniel Landa, trestní oznámení, Adam Vojtěch, špendlík, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, nemocnice, pandemie covidu-19, Twitter, Ondřej Dostál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Šafrata

Nemá občan právo na informace? Nemyslí snad vážně. Vlada se dala do boje s občany, tak ať nastaví druhou tvář. Jsem si téměř jist, že pakliže by byly informace pravdivé a transparentní pro všechny, k tomuto kroku dojít nemuselo. Začínám podezřívat vládnoucí tělesa z toho, že si v centru Evropy začínají budovat svou soukromou NorthKorea

Neděle, 14. listopadu 2021, 12:55Odpovědět

Pavel Kozelský

Tak to bude Vojtěch brzy za katrem.

Sobota, 13. listopadu 2021, 18:58Odpovědět

Ministerstvo podává trestní oznámení na Landovu iniciativu. Obviňuje ji ze sabotáže  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.