Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Budějcích opět řádili podvodníci. Policie radí, jak poznat falešnou sbírku

V období adventu probíhají nejrůznější dobročinné sbírky, mnohé z nich bohužel bývají podvodné. Narazit na ně můžete i v budějckých ulicích. Máme pro vás tipy, jak je poznat co dělat v případě, že na ně natrefíte.

„V posledních týdnech je možné v centru narazit na Rumuny předstírající sluchové postižení. Tito podvodníci se dokonce prokazují i sbírkovou listinou s názvem Národní organizace pro sluchově postižené,“ říká mluvčí městské policie Věra Školková.

Na dvojici Rumunců upozornil 20. listopadu návštěvník Mercury centra. Jedním z výběrčích byl muž, kterého strážníci zadrželi o necelé dva týdny dříve Na Sadech, kde žebral. Od lidí si tehdy nechal podepisovat záznamy o darovaných částkách.

ČTĚTE TAKÉ: Třicetiletý Rumun se vydával za neslyšícího. Chtěl si vyžebrat peníze

Pravidla pro oficiální sbírky:
- Každá oficiální sbírka musí mít povolení vydané příslušným krajským úřadem. Prodejce by měl u sebe kopii tohoto povolení a měl by vám ho na požádání předložit.
- Ten, kdo veřejnou sbírku provádí, musí předložit plnou moc k provádění veřejné sbírky. Tu vydává právnická osoba, která veřejnou sbírku organizuje. Plná moc musí obsahovat pořadové číslo, podpisy statutárních orgánů a razítko právnické osoby konající veřejnou sbírku.
- Měli byste vědět, na co přesně Vašimi penězi přispíváte, a kolik z této částky jde skutečně na dobročinné účely.
- Pokud se sbírka realizuje pomocí kasiček, ty musí být zapečetěné a neporušené.
- Na ulici je velmi složité přesvědčit se, jestli veřejná sbírka skutečně existuje. V případě pochybností je možné nahlédnout do centrální evidence veřejných sbírek. Ta se nachází na webu ministerstva vnitra. Každý záznam o konkrétní sbírce obsahuje důležité údaje, jako je například území rozsah sbírky, doba konání sbírky nebo jakým způsobem bude sbírka prováděna.

Zjištění podvodné sbírky nebo podezření z protiprávního jednání osob, provádějících veřejnou sbírku, můžete oznámit na tísňovou linku Městské policie 156.

Štítky Budějce, krimi, policie, podvod, sbírka, charita, České Budějovice, veřejná sbírka, advent, Na Sadech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích opět řádili podvodníci. Policie radí, jak poznat falešnou sbírku  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.