Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O silvestrovské noci vyjížděli hasiči ke čtrnácti požárům, policie řešila desítky nehod

, aktualizováno 1. ledna 2020, 10:33

Celkem dvacet výjezdů měli během silvestrovské noci jihočeští hasiči. Více než polovina z toho byly drobné požáry, které se ve větší míře obešly beze škod. Téměř stovku zásahů za sebou mají také policisté. Ti řešili více než desítku nehod, kde byl řidiči naměřen alkohol.

Relativně klidnou silvestrovskou noc za sebou mají jihočeští hasiči. Od včerejší 18. hodiny do dnešní šesté hodiny ranní napočítali celkem dvacet výjezdů. „Hasiči zasahovali u čtrnácti požárů, šlo především o hořící odpadkové koše a pyrotechniku. Většinou to byly požáry malého rozsahu, při kterých nebyl způsobena žádná škoda,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Nechybělo ani několik technických zásahů, v jednom případě museli hasiči vyprošťovat osoby z výtahu v Prachaticích. Zasahovali také u dvou dopravních nehod v Červeném Hrádku a Borovnici.

Silvestr se bohužel neobešel bez tragických nehod. Po páté hodině odpoledne zasahovali policisté u Zlivi, kde havaroval čtyřiapadesátiletý muž. „Řidič vjel se svým vozem ze zatím nezjištěných příčin do stromu. Na místě nehody zemřel, podle prvotních informací nebyl připoután. Ve vozidle jel sám,“ uvedla včera policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Po páté hodině odpoledne došlo mezi Zliví a elektrárnou Mydlovary ke smrtelné dopravní nehodě. Čtyřiapadesátiletý řidič Opelu měl podle policie narazit do stromu. Nehodu nepřežil.

Jihočeští policisté kromě toho řešili téměř stovku událostí. Podle mluvčí ale nešlo o žádné mimořádné zásahy. „Šlo především o nejrůznější fyzická napadení a narušování občanského soužití. V souvislosti s užíváním zábavní pyrotechniky evidují policisté celkem tři případy, kdy došlo k požáru, při kterých nebyl nikdo zraněn a kdy vznikla pouze minimální škoda na majetku,“ doplnila mluvčí.

Pří více než desítce dopravních nehod zjistili policisté alkohol u řidiče. „Nejvyšší hodnotu měl mladý muž na Jindřichohradecku, který u Červeného Hrádku vyjel s vozem mimo silnici a havaroval. Nadýchal přes 2,4 promile,“ uzavřela Schwarzová.

Poslední den roku byl opět náročný pro jihočeské zdravotníky

Krušnou noc měli ale tradičně lékaři v jihočeských nemocnicích. Nejvíce práce měli v budějcké nemocnici, kde bylo do půlnoci ošetřeno na ambulanci 40 pacientů, po půlnoci 11 pacientů. Ve třech případech se jednalo o poranění v souvislosti s použitím zábavní pyrotechniky.

„Lékaři traumatologického oddělení přijali k hospitalizaci 7 pacientů a provedli 2 operace. Jeden operační zákrok se týkal zlomeniny stehenní kosti. Ve druhém případě operovali devastující poranění ruky pyrotechnikou, k zákroku byl rovněž přivolán plastický chirurg,“ dodává tisková mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková.

V táborské nemocnici ošetřili na Silvestra 12 pacientů. Jednalo se především o pohmožděniny, bolesti břicha či tržné rány. Polední den roku ošetřili v jindřichohradecké nemocnici rozsáhlou řeznou ránu bérce, mozkovou komoci, tržnou ránu kolena způsobenou při dopravní nehodě či jedno napadení.

Žena zemřela po pádu ze schodů

Zdravotnická záchranná služba řešila během silvestrovské noci 135 událostí. Podle mluvčí Petry Kafkové je to o šedesát procent víc, než je při běžných nočních směnách. „Největší nárůst počtu volání na linku 155 přinesly první hodiny Nového roku, kdy operátoři řešili desítky tísňových volání. Jihočeští záchranáři ošetřili více jak čtyři desítky pacientů v přímé souvislosti se silvestrovskými oslavami,“ uvedla Kafková.

Záchranáři ošetřovali také osoby pod vlivem alkoholu. Ve většině případů šlo o pády, řezné a tržné rány a úrazy při napadeních. V jednom případě, na Táborsku, skončil úraz tragicky. Žena po pádu ze schodů utrpěla poranění natolik závažná, že zemřela přímo na místě. Zasahují lékař mohl pouze konstatovat její smrt.

Bohužel nechyběla ani zranění způsobená zábavní pyrotechnikou. „V prvním případě se jednalo o muže středního věku, který sledoval odpalování pyrotechniky ze svého vozidla. Jedna petarda vlétla do vozu a způsobila mu vážné poranění oka. Po ošetření byl pacient transportován do českobudějovické nemocnice. V druhém případě se opět jednalo o muže středního věku, který manipuloval s nevybuchlou pyrotechnikou. Došlo k opožděné explozi a muž utrpěl velmi závažné ztrátové poranění ruky. Záchranáři ho po poskytnutí nezbytné přednemocniční neodkladné péče transportovali do krajského traumacentra,“ uvedla Kafková.

Doplnila také, že všechna lůžka na protialkoholní záchytné stanici v Českých Budějovicích byla během silvestrovské noci zaplněna.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Silvest, Nový rok, hasiči, policie, bilance, silvestr, požár, alkohol, pacient, Nemocnice České Budějovice, Prachatice, Borovnice, Zliv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O silvestrovské noci vyjížděli hasiči ke čtrnácti požárům, policie řešila desítky nehod  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.