Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Víkendový zákrok policie bude vyšetřovat odbor vnitřní kontroly

Policejní zákrok proti mladíkovi, který v sobotu odpoledne na náměstí Přemysla Otakara II. porušoval vládní nařízení, bude vyšetřovat odbor vnitřní kontroly. Informoval o tom policejní mluvčí Jiří Matzner. Podle něj zatím nic nenasvědčuje tomu, že by policista ve svém jednání nějak pochybil.

K incidentu došlo v sobotu odpoledne na náměstí Přemysla Otakara II.. Celou situaci zachytila na video jedna z kolemjdoucích. Z videa je patrné, že samotnému konfliktu předcházela několikaminutová slovní výměna názorů. K donucovacím prostředkům policisté přistoupili poté, co si mladík nechtěl ani po opakovaných výzvách nasadit roušku. Na policejní služebně skočila také šestatřicetiletá žena, které rovněž neuposlechla policisty.

Mladík bez roušky skončil v poutech poté, co neuposlechl policisty. Incident zachytila kolemjdoucí

Nezvykle rušno bylo v sobotu odpoledne na budějckém náměstí Přemysla Otakara II. Po čtvrté hodině odpolední v samém centru města zasahovalo několik hlídek státní i městské policie u skupinky osob, které nerespektovaly vládní nařízení týkající se...

Zákrok jednoho z policistů teď bude podle policejního mluvčího Jiřího Matznera vyšetřovat odbor vnitřní kontroly. „Krajský policejní ředitel nechal zákrok prověřit odborem vnitřní kontroly,“ uvedl. Podle něj se podobně postupuje u všech obdobných případů, ve kterých je vznesena stížnost na postup policie.


Zdroj: Facebookový profil Magdaleny Mili Kohoutové

„Nic ale zatím nenasvědčuje tomu, že by policista překročil své kompetence nebo porušil zákon,“ doplnil Matzner.

Lidé na sociálních sítích komentovali hlavně styl zákroku, jakým policista proti dvacetiletému mladíkovi zakročil. Podle Matznera šlo ale o běžný postup. „Zákrok byl takto rychlý proto, že policisté musí překvapit každého, proti komu zakročují. Rychlost zákroku navíc chrání možná způsobená zranění na obou stranách. Každý zákrok, který policista započne, musí být také dokončen,“ popsal mluvčí.

Provokace nebo nepřiměřený zákrok?

Podle některých komentujících na sociálních sítích mladíci policii schválně provokovali. „Byla to vyprovokovaná akce, kterou se partička chtěla jen zviditelnit na Facebooku. Dělali záměrně bordel na náměstí (řev, práskací kuličky, odpadky), prostě si počkali na zásah, když přijeli policajti, všichni vytáhli mobily, a když byli vykázáni z náměstí, pokračovali v tom bordelu Na sadech a Mariánském náměstí,“ popsala uživatelka Áda Janč.

Jiní ale tvrdí, že zákrok byl nepřiměřený. „Jednoznačná žaloba na nepřiměřenost zákroku. Smutné na tom je, že politici rozkrádají kasu na pochybných veřejných zakázkách, a to vůbec policii nezajímá. A pak takhle zmasakruje kluka, který je, už jako my všichni z toho všeho frustrovaný, když vidí, že všechny ty jejich zákazy jsou jen maskování jejich rozkrádaček,“ napsal Martin Pouzar.

Videí, na kterých policisté zakročí proti lidem kvůli nedodržování protikoronavirových opatření, na internetu přibývá. K podobným incidentům došlo v minulých dnech v Praze nebo v Uherském Hradišti. „Každý si musí uvědomit, že je povinen uposlechnout výzev policisty. Není možné, aby s policistou kdokoliv vedl diskuse,“ uzavřel Matzner.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magdalena Mili Kohoutová

Štítky České Budějovice, Policie ČR, zásah, opatření, koronavirus, policie, Náměstí Přemysla Otakara II., Praha, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Špicar

A co? Byl drzej tak dostal. Take nesouhlasim se svevuli a nekompetentnosi vlady a chasem co tu vznikl ale holt je to narizeny tak mam rousku tam kde ji mit musim, respirator tam kde musim a nejakou revoltu aby mi daval policajt pokutu? Proc? Je to nebavi asi stejne jako me.

Úterý, 16. března 2021, 10:30Odpovědět

Richard Schmidtmajer

Není možné, aby s policistou kdokoliv vedl diskuse,“ uzavřel Matzner. Tak sklapni Matznere a odejdi z diskuze.

Úterý, 16. března 2021, 08:44Odpovědět

Richard Schmidtmajer

Není možné, aby s policistou kdokoliv vedl diskuse,“ uzavřel Matzner.

Úterý, 16. března 2021, 08:43Odpovědět

Víkendový zákrok policie bude vyšetřovat odbor vnitřní kontroly  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.