Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Líčení se soudcem Bohuslavem Petrem je odročeno, po nehodě měl odmítnout dechovou zkoušku

Nejvyšší správní soud v Brně dnes odročil na 18. května projednávání kárné žaloby na jihočeského soudce Bohuslava Petra, který loni po nehodě odmítl dechovou zkoušku. Soudce tvrdí, že nepil. Podle svědka ale v daný den nemohl v budově soudu ani chodit a potom odjel autem. Kárnou žalobu podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která navrhuje odvolání z funkce soudce. Obhajoba navrhuje zastavení kárné žaloby.

Dnes zazněly závěrečné řeči. Předsedkyně kárného senátu Miluše Došková uvedla, že soud kvůli poradě odročuje jednání na 18. května. "Dokazování je obsáhlé a je třeba ho vyhodnotit, potřebujeme si vzít prostor," uvedla Došková. Lze tedy předpokládat, že rozhodnutí padne právě 18. kvetna.

Zástupce z ministerstva spravedlnosti Jan Převrátil u soudu řekl, že bylo prokázáno, že Petr řídil auto ve stavu, ve kterém ho řídit neměl. Uvedl, že jeho chování zpochybňuje profesi a autoritu v očích veřejnosti. Navrženo je proto odvolání z funkce soudce. Obhajoba požadovala zastavení kárného řízení. Poukazovala na to, že celé kauze nepřispěla publikace v médiích a že bylo použito video, které mělo Petra dehonestovat. Podle obhájců je Petr jeden z nejvýznamnějších představitelů jihočeského soudnictví, který byl za 40 let profesním příkladem dalším soudcům. Petr v závěrečné řeči řekl, že je mu líto, kam až celá situace dospěla.

Nehoda se stala loni 13. února u obce Dasný na Českobudějovicku. Nikdo se při ní nezranil. Petr ale odmítl dechovou zkoušku. Soudce tvrdí, že v den nehody měl dovolenou, ale vezl manželku do práce. Pracovala také v budově soudu. Soudce řekl, že alkohol nepil, ale udělalo se mu špatně. Svědek Robert Janda, který se pohyboval v daný den u soudu, se snažil počínání Petra natočit. Janda už dříve u soudu uvedl, že Petr v budově soudu nebyl schopný chůze. Řekl také, že mu spadly kalhoty, něco pil v kanceláři a poté odjel autem. V souvislosti s nehodou loni Benešová Petra dočasně zprostila funkce soudce.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto repro Youtube.com

Štítky ČR, soud, nehoda, kárné, České Budějovice, havárie, žaloba, dechová zkouška, Marie Benešová, ANO 2011, Nejvyšší správní soud České republiky, Brno, Ministerstvo spravedlnosti České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Líčení se soudcem Bohuslavem Petrem je odročeno, po nehodě měl odmítnout dechovou zkoušku  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.