Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Šumavě se bolestivě zranil snowboardista. Lékaři mu museli podat speciální lék

Na Šumavě se dnes ráno bolestivě zranil mladý snowboardista. Pro muže museli záchranáři do těžko přístupného terénu vyrazit na sněžném skútru a terénní čtyřkolce. Z Nové Pece ho poté transportovali do nemocnice. Během cesty mu museli podat speciální lék proti bolesti.

K nehodě došlo kolem deváté hodiny na Šumavě pod vrchem Plechý. Muž sám zavolal na Horskou službu. „Vcelku podrobně nám popsal, co se mu stalo, jaké a kde má bolesti, a také na jakém místě se nachází. Vyjeli jsme k němu s potřebnou technikou na sněžném skútru a terénní čtyřkolce a bez problémů jej nalezli v zasněženém terénu,“ popsal okolnosti výjezdu Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Transport k sanitce komplikovalo těžko přístupným terénem bolestivé zranění, které snowboardista utrpěl. „Naštěstí můžeme pacientům v takovém stavu podat tišící lék Penthrox. Jakmile pak začal působit, zafixovali jsme pacienta a velmi šetrně transportovali k naší stanici v Nové Peci. Tam už na pána čekala sanitka z Horní Plané a ta jej dál převezla k ošetření do nemocnice,“ doplnil Zeman.

Inhalační analgetikum Penthrox je uzavřen v náustku ve formě píšťalky, kterou si pacient dýchá a sám si dávkuje intenzitu působení podle pocitu bolesti „Penthrox začala používat horská služba v Jizerských horách ve spolupráci s Leteckou záchrannou službou Liberec již před několika lety,“ komentoval zásah Aleš Křiváček, lékař Horské služby s tím, že po pozitivních zkušenostech se možnost podání rozšířila po proškolení celé členské základny HS ČR do všech horských oblastí po republice.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba Šumava / Jan Kostík

Štítky snowboardista, horská služba, zranění, lékaři, Šumava, snowboarding, bolest, terén, Nová Pec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě se bolestivě zranil snowboardista. Lékaři mu museli podat speciální lék  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.