Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na jihu Čech přibylo nehod, které způsobili řidiči pod vlivem drog

Jihočeští policisté řešili loni více než čtyři tisíce dopravních nehod. Zemřelo při nich 45 lidí, což je o sedm víc než v roce 2020. Věcná škoda dosáhla téměř 353 milionů korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Policie České republiky šetřila na území Jihočeského kraje v roce 2021 celkem 4 322 dopravních nehod, což představovalo 4,4 procneta z celkového počtu dopravních nehod v Česku. V mezikrajském srovnání se Jihočeský kraj umístil na třetí nejnižší příčce v počtu dopravních nehod. Z dlouhodobého hlediska se nehodovost od roku 2010 v kraji zvyšovala,“ informovala Pavlína Kubíková z Krajské správy ČSÚ v Českých  Budějovicích s tím, že meziroční nárůst byl o 0,8 procenta. 

ČSÚ zveřejnil údaje k nehodovosti za celý loňský rok, kdy na jihočeských silnicích zemřelo 45 osob, což bylo meziročně o sedm lidí více. Za posledních 10 let to byl druhý nejnižší počet. 

„Podle údajů Policejního prezidia České republiky byl počet usmrcených osob v roce 2021 v Česku nejnižší v historii, počet lehce zraněných pak nejnižší od roku 1990. V Jihočeském kraji se ve sledovaném roce při dopravních nehodách těžce zranilo 210 osob,“ uvedla Kubíková s tím, že číslo je meziročně o 2,3 procenta nižší.

Příčiny dopravních nehod na jihu Čech
Nesprávný způsob jízdy 63,2 %
Nepřiměřená rychlost 20,9 %
Nedání přednosti v jízdě 10,9 %
Nesprávném předjíždění 2,2 % 
Zdroj: ČSÚ

Věcná škoda, která vznikla při dopravních nehodách na jihu Čech, dosáhla téměř 353 milionů korun. Na jednu dopravní nehodu připadla v průměru škoda ve výši 81 633 korun. 

„Z policejních statistiky vyplývá, že se nejvíce dopravních nehod v České republice stalo v říjnu, kdy došlo k 9 693 nehodám. Nejtragičtějším měsícem se stal srpen, ve kterém zemřelo na následky dopravních nehod do 24 hodin od nehody 55 osob. V Jihočeském kraji se nejvíce dopravních nehod na pozemních komunikacích stalo v červenci, nejvíce osob zemřelo v srpnu,“ informovala Kubíková s tím, že v srpnu zemřelo 10 lidí. 

Nejčastější příčinou dopravních nehod na jihočeských silnicích byl v roce 2021 nesprávný způsob jízdy, podíl měla ale také například nepřiměřená rychlost či nedání přednosti v jízdě.

Nejvíce dopravních nehod, při kterých byl řidič motorového vozidla pod vlivem alkoholu, se stalo v roce 2021 ve Středočeském kraji - 587 nehod. Na území Jihočeského kraje se prokázala přítomnost alkoholu u řidiče v 335 připadech. 

Nejvíce událostí, při kterých způsobili nehodu řidiči pod vlivem drog, zaznamenal Ústecký kraj s 31 nehodami. Na jihu Čech bylo takových případů 26, meziroční nárůst byl téměř o čtvrtinu. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky jižní čechy, nehoda, auto, řidič, policie, čsú, statisitka, dopravní nehoda, Česko, havárie, Český statistický úřad, Jihočeský kraj, Policejní prezidium České republiky, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech přibylo nehod, které způsobili řidiči pod vlivem drog  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.