Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Seniorka si myslela, že má účet s kryptoměnou. Podvodník ji ale okradl o 200 tisíc

O více než 200 tisíc korun přišla seniorka z Táborska. Peníze jí z bankovních účtů strhl muž, který díky příběhu o kryptoměnách dostal přístup k jejímu počítači. Policie varuje nejen seniory před chováním na internetu.

„Táborští policisté pátrají po dosud neznámém pachateli přečinu podvod, který měl dle dosavadního šetření včera kontaktovat poškozenou seniorku z Táborska s tím, že si v minulosti měla založit účet s kryptoměnou, s čímž žena souhlasila. Během hovoru si vyžádal přes e-mailovou korespondenci potvrzení dálkového přístupu k jejímu počítači prostřednictvím nainstalování programu. Ten si poškozená dobrovolně nainstalovala a aktivovala,“ popsala policejní mluvčí Lenka Pokorná.

Dotyčný tak získal vzdálený přístup k jejímu počítači, díky čemuž se dostal ke třem jejím bankovním účtům. Odtud si bez souhlasu ženy převedl na jiný účet více než 200 tisíc korun.

„Policisté upozorňují, že vyšetřování těchto podvodů je velmi komplikované a zdlouhavé. Ne vždy se podaří pachatele dopadnout. Dle našich zkušeností ztrácejí lidé v kyberprostoru obezřetnost a nechají s sebou často manipulovat. Bohužel konec bývá většinou stejný, jsou podvodníkem obráni o vysoké finanční částky, které skončí na neznámých účtech v zahraničí,“ upozornila Pokorná. 

Obětí se podle ní může stát kdokoliv, a tak nabádá k opatrnosti při chování na internetu. „Apelujeme na uživatele internetového bankovnictví, aby byli maximálně obezřetní a nehnali se za vidinou snadného získání peněz bezhlavě,“ dodala Pokorná. 

Preventivní rady
V případě, že se rozhodnete investovat do kryptoměn, zjistěte si na internetu o burzách veškeré možné informace a reference.

Nikomu cizímu po telefonu:
- nesdělujte své osobní údaje
- nezasílejte ofocené osobní doklady
- nesdělujte mu tištěné informace z platební karty
- nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k vašemu počítači
- pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví
- nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy,
- cizí osobě neautorizujte platbu
- v počítači mějte nainstalovaný antivirový program
- v internetovém bankovnictví mějte nastaveny co nejnižší limity a zvyšujte je jen na aktuální potřebu zaplacení konkrétní platby

Zdroj: Policie ČR

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky policie, kryptoměny, počítač, žena, podvod, kryptoměna, Internet, okres Tábor, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seniorka si myslela, že má účet s kryptoměnou. Podvodník ji ale okradl o 200 tisíc  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.