Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pořadateli protivládních demonstrací zrušil soud insolvenci. Je to politický proces, komentoval Vrabel

Krajský soud v Českých Budějovicích zrušil insolvenci pořadateli protivládních demonstrací Ladislavovi Vrabelovi a prohlásil konkurz. Vrabel podle soudu nedělá dost, aby uspokojil věřitele. Podle insolvenčního správce za sedmnáct měsíců zaplatil zhruba půl procenta dlužné částky, která se pohybuje kolem tří milionů. Vrabel nejprve soud označil za politický proces, po napomenutí svým advokátem se ve svých vyjádřeních mírnil.

Vrabelova demonstrace v Krumlově přilákala desítky lidí. Zadluženého pořadatele zítra čeká soud

Zhruba pět desítek příznivců přilákal ve čtvrtek odpoledne na krumlovské náměstí Svornosti pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel. Zatímco v předchozích měsících zval své sympatizanty do hlavního města na demonstrace s...

 

„Soud nedospěl k závěru, že by dlužník činil vše, co je v jeho silách, aby uspokojil věřitele. Ze 17 měsíců období, kdy jste měl posílat splátky, byly měsíce, kdy jste do oddlužení neposílal žádné prostředky,“ řekl soudce Zdeněk Strnad.

Podobný názor má i insolvenční správce Martin Koubek. „Oddlužení cílí na to, že by měl dlužník zaplatit 30 procent svých dluhů. Kdyby měl pan Vrabel opravdu splatit 30 procent dluhu, tak musí splácet 20 500 korun měsíčně, což se neděje. Proto v oddlužení nastupuje druhá povinnost, že musí prokázat, že se maximálně snaží uhradit, co jde. Já tvrdím, že pan Vrabel se nesnaží vůbec, protože v pracovní době organizuje demonstrace, jezdí po nich, diskutuje s lidmi, ale bezplatně. Poctivé chování dlužníka tady naprosto absentuje,“ dodal Koubek

Desítky exekucí

Vrabel čelil až do roku 2021 více než dvěma desítkám exekucí. Později na sebe podal insolvenční návrh, který byl schválen. Z téměř třímilionového dluhu měl splatit třicet procent. Kvůli nerespektování rozhodnutí mu ale nebude dovoleno oddlužení dokončit.

Vrabelovi u soudu příliš nepomohlo jeho vyjadřování na sociálních sítích. Zatímco před soudem žádal, aby mu byla možnost oddlužení ponechána, na svém facebookovém profilu většinou celý proces zlehčoval a většinu dluhů bagatelizoval. Soudce například přečetl přepis jeho videa na facebooku, které se na profilu Vrabela objevilo v říjnu loňského roku. „Ty ostatní dluhy, za které považuji ty exekutorům a tomu Heinekenu a dalším, k tomu žádné morální dilema nemám. Ten morální problém tam necítím. Jenom v případě Káji Janečka, v okamžiku, kdy budu moct, tak mu je vrátím,“ říká Vrabel v jednom videu, kde se vyjadřuje ke svým dluhům. Právě zmíněnému Heinekenu dluží přes 330 tisíc korun. Další statisícové částky dluží E.ONu, České správě sociálního zabezpečení, Všeobecné zdravotní pojišťovně nebo právě zmíněné Nadaci Karla Janečka.

Vrabel se ve svých videích, která natáčí především pro příznivce jeho Plánu Česká republika na 1. místě, často věnuje celému soudnímu procesu. „Soud rozhoduje jen o tom, jestli bude nebo nebude pokračovat insolvenční řízení. Co se mě osobně týče, a to vám řeknu úplně otevřeně, je mi to úplně fuk. Je mi jedno, jestli bude pokračovat, protože žiju v Srbské republice a to, že insolvenční řízení probíhá dál a že jsem zaměstnaný v České republice a splácím insolvenční řízení, tak to dělám proto, aby se to splácelo. A když to nebudu chtít dělal, tak se zaměstnám v Srbské republice a budu mít víc peněz a nebudu muset ty věci vůbec splácet,“ říká v dalším videu, kde dodává: „Jestli mi soudce insolvenci zruší, tak mi to moc úsměv na tváři nenaruší.“

Vrabel: Je to politický proces

Exekutory, kteří z něho dluhy vymáhají, nazývá ve videích podvodníky, stejně jako společnost Heineken, která po něm požaduje zmíněné statisíce. „Jestli tyhle lidi nedostanou zpátky svoje peníze, tak řeknu vám, je mi možná jako líto, že nebudu za vzornýho občana, ale morálně mě to netrápí,“ dodává v dalším videu Vrabel. Jejich přepisy dnes četl soudce, což Vrabela nepotěšilo.

„Už jsem to řekl několikrát, tenhle soud považuji za politický proces. O pohledávkách, jako o podvodu, mluvím na svém soukromém účtu, ne u soudu. Nevidím důvod, proč se zaznamenávají moje soukromé hovory, které mám na svém soukromém profilu pro mé přátele,“ hájil se Vrabel dnes u soudu, který podle svých slov považuje za politický proces. Svá slova později na popud svého advokáta krotil. „Chtěl bych dodat, že můj klient mluvil rychleji, než v podstatě myslel. Samozřejmě to za politický proces nepovažuje,“ dodal jeho advokát.

Inzeráty a firma na virtuální adrese

Vrabel podle svých slov v tento moment nevlastní žádný majetek, nemá v tuzemsku založený bankovní účet a na tom srbském, který používá, má do 100 euro. Nově se podle svých slov živí jako realitní makléř ve firmě Capitan Finance, která patří jeho ženě, Srbce Bojaně Vurdelja. Firma sídlí na známé adrese Rybná 716/24, kde má virtuální sídlo několik tisíc firem. Společnost Capitan Finance koupila Vurdelja v prosinci loňského roku a Vrabela v ní zaměstnala o měsíc později.

Pořadateli protivládních demonstrací splácení dluhů podle jeho slov zkomplikoval například fakt, že v listopadu a prosinci nedostal výplatu ve firmě Originala CB, kde byl jednatel. Soudce se i proto doptával na inzeráty podávané jeho jménem, na což upozornil portál Aktuálně.cz. Z nich je zřejmé, že Vrabel prodal motorku Kawasaki a koupil si nový stroj od BMW. Zpeněžil také iPhone nebo hodinky Apple. K prodeji inzeroval i pozemek u Vltavy za dva miliony korun. Žádný z těchto příjmů ale nepřiznal a ke splacení svých dluhů neposkytl. Motocykl byl a nový je údajně jeho manželky a pozemek se prodat nepodařilo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky ladislav vrabel, české budějovice, demonstrace, restaurace, vláda, insolvence, dluhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Pořadateli protivládních demonstrací zrušil soud insolvenci. Je to politický proces, komentoval Vrabel  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.