Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Drama v Českých Budějovicích. Muž zaútočil mačetou na psychiatrickém oddělení

, aktualizováno 16. června 2023, 19:24

Na psychiatrickém oddělení českobudějovické nemocnice v pátek odpoledne zasahovala policie. Muž tam mačetou zaútočil na personál a zranil čtyři osoby. Policie o tom informovala na svém twitterovém účtu. Muže se podařilo zadržet. Ředitel nemocnice ocenil obětavost a profesionální reakci zaměstnanců nemocnice, kteří zabránili v pokračování útoku.

Policie o události informovala před půl šestou odpoledne. „Muž ozbrojený mačetou zaútočil na personál psychiatrického oddělení. Zranil čtyři osoby lékařského personálu,“ uvedli krátce před půl šestou policisté na twitterovém účtu. 

Nemocnice později specifikovala, že šlo o nelékařské pracovníky. „Muž ozbrojený mačetou zaútočil na personál Psychiatrického oddělení Nemocnice České Budějovice. Čtyřem nelékařským zdravotnickým pracovníkům způsobil sečná zranění. Podle prvotních informací jsou mimo ohrožení života. Nikdo z pacientů nebyl zraněn,“ uvedla v tiskové zprávě Nemocnice České Budějovice. Ředitelka úseku komunikace a péče o zaměstnance Iva Nováková později ještě doplnila, že šlo o sestry a sanitáře.

Personálu se podařilo útočníka znehybnit. Nyní je muž v rukou policistů. „Chtěl bych ocenit obětavost a profesionální reakci našich zaměstnanců, díky nimž se podařilo útočníkovi zabránit v pokračování útoku. Důrazně odsuzuji dnešní neospravedlnitelný a brutální útok na zaměstnance nemocnice,“ sdělil generální ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

Na místě zasahovali tři posádky a lékař zdravotnické záchranné služby. „Ošetřili jsme čtyři zraněné osoby. Žádné další informace z důvodu probíhajícího vyšetřování nemůžeme poskytnout,“ řekla novinářům mluvčí jihočeských záchránářů Zuzana Fajtlová

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) ČTK řekl, že útočník byl návštěvníkem psychiatrie. „Odsuzuji tento brutální útok a děkuju za obětavost a profesionální reakci zaměstnanců nemocnice, díky nimž se podařilo útočníkovi zabránit v pokračování útoku,“ napsal na Facebooku.

K incidentu se na Twitteru vyjádřil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Vyzval k tomu, aby se o útoku nespekulovalo, dokud ho policie nevyšetří. Zároveň ocenil zásah zaměstnanců. „Jen díky pohotové reakci personálu dnes nedošlo k velké tragédii. Bohužel při útoku byli čtyři lidé zraněni. Vážím si jejich odvahy a přeji jim rychlé zotavení. Zástupci ministerstva zdravotnictví obratem kontaktovali vedení nemocnice a nabídli pomoc. V kontaktu budeme i nadále. Ještě jednou hluboká poklona za odvahu zaměstnanců nemocnice. Mé myšlenky jsou s nimi. Dokud policie útok nevyšetří, vyvarujme se prosím spekulací," napsal na sociální síti.

Nemocnice připomněla, že systematicky provádí nácviky řešení podobných útoků, aby svým pacientů a zaměstnancům zajistila maximální možnou míru bezpečí. Poslední takové cvičení se uskutečnilo na psychiatrickém oddělení v listopadu 2022.

Útoky v nemocnicích jsou v Česku spíše ojedinělé. Ten v Českých Budějovicích ale není jediným v kraji

Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou v České republice spíše ojedinělé. Dnešní útok v českobudějovické nemocnici nebyl prvním na jihu Čech. V roce 2005 zaútočil agresivní muž v táborské nemocnici na přivolané...

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky české budějovice, nemocnice, útok, mačeta, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drama v Českých Budějovicích. Muž zaútočil mačetou na psychiatrickém oddělení  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.