Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policie dopadla žháře, který zapálil stodolu na Prachaticku

Až osm let vězení hrozí dvaačtyřicetiletému muži, kterého policie viní ze založení požáru stodoly ve Slunečné na Prachaticku. Žhář v polovině srpna zapálil stodolu plnou dřeva a slámy, plameny ale poničily také pracovní stroje, solární panely a starožitnosti. Způsobená škoda podle policie přesahuje sedm milionů korun.

Rozsáhlý požár zemědělských objektů řešili hasiči v pátek 18. srpna. Vyhlášen byl tehdy druhý stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo několik jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Uhasit se ho kompletně podařilo až po čtyřech dnech. 

Jihočeští hasiči zasahovali včera večer u požáru zemědělských objektů v Želnavě na Prachaticku. Šlo o stodolu, ve které byly balíky slámy a sena. Uvnitř naštěstí nikdo nebyl. Předběžná škoda se odhaduje na sedm milionů korun.

Kompletně shořela stodola, ve které bylo uloženo větší množství palivového dřeva, štěpky, ručně tesané trámy, jasanové kmeny, akátové fošny, a také 180 balíků sena. „Požárem byly dále zničeny různé pracovní stroje a nářadí, například štípačka za traktor, dva kusy kotoučových pil, lis na balíky, zemědělská radlice, malý traktůrek nebo 30 kusů solárních panelů či starožitné tažné saně za koně a starožitný tažný vůz. Požár částečně zasáhl také přilehlé stáje,“ uvedla policejní mluvčí Martina Joklová. Způsobená škoda přesáhla sedm milionů korun. „Přesná výše škody bude známa až po vypracování znaleckého posudku,“ dodala Joklová.

Ze založení požáru policie viní dvaačtyřicetiletého muže z Prahy. Minulý čtvrtek ho kriminalisté zadrželi po předchozím souhlasu státního zástupce. „Se souhlasem soudu v jeho obydlí proběhla také domovní prohlídka. V pátek pak prachatičtí kriminalisté podali na okresní státní zastupitelství podnět pro jeho vzetí do vazby, kterou soudce ještě ten den akceptoval a vazbu na obviněného uvalil,“ řekla policejní mluvčí.

Pachatel má být recidivistou, který se podobného jednání už v minulosti dopustil. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od tří do osmi let.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky krimi, nehoda, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie dopadla žháře, který zapálil stodolu na Prachaticku  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.