Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hořet začalo v bytě kvůli plastové dóze na sporáku. Zapnout ho mohl domácí mazlíček

Středeční požár bytu na sídlišti v Českém Krumlově způsobila odložená plastová dóza na varné desce. Tu podle policie mohl zapnout domácí mazlíček. V bytě měla šestatřicetiletá žena psa a kočku, oba při požáru zahynuli. Evakuovat museli hasiči 13 lidí, tři skončili v péči záchranářů.

Byt v pátém patře panelového domu na českokrumlovském sídlišti Plešivec začal hořet kolem půl 8 ráno. Z objektu hasiči evakuovali celkem 13 lidí, tři osoby skončili v péči záchranářů. „Ošetřili jsme na místě tři osoby, z nichž jedna se lehce intoxikovala zplodinami hoření, ale její zdravotní stav umožňoval ji na její přání ponechat na místě. Další dvě osoby vyvázly taktéž bez zranění,“ popsala mluvčí jihočeských záchranážů Zuzana Fajtlová

Příčinu požáru dnes objasnili policisté. „Šestatřicetiletá žena z Českokrumlovska před odchodem z bytu nechala na elektrické varné desce odloženou plastovou dózu, od které následně začalo v bytě hořet. Jako nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru se jeví dotyk domácího mazlíčka na ovládacím panelu varné desky, čímž došlo k jejímu zapnutí,“ uvedl policejní mluvčí Miroslav Šupík.

V bytě se podle mluvčího nacházel pes a kočka, kteří během požáru zahynuli. Způsoběná škoda byla vyčíslena na minimálně 750 tisíc korun. 

„V souvislosti s tímto případem apelujeme na občany, aby v žádném případě na svých sporácích, varných deskách či indukcích nenechávali bez dozoru věci, které by mohly vlivem tepla snadno zahořet nebo dokonce explodovat. Před odchodem z domova ideálně vždy ověřte, zda jsou všechny elektrospotřebiče vypnuté, případně z jejich dosahu odstraňte ty věci, které by právě v případě jejich zapnutí mohly snadno zahořet," apeloval Šupík.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje, Město Český Krumlov

Štítky krimi, policie, požár, Český Krumlov

Hořet začalo v bytě kvůli plastové dóze na sporáku. Zapnout ho mohl domácí mazlíček  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.