Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé na Táborsku přišli od začátku roku kvůli podvodníkům o téměř 10,5 milionu korun

Případů, ve kterých se nechají lidé přes internet okrást mnohdy o stovky tisíc korun, v Česku stále přibývá. Jihočeští policisté řešili od začátku roku jen na Táborsku podvody za téměř 10,5 milionu korun. Za poslední týden se na ně obrátilo pět lidí, kteří podvodníkům na internetu naletěli.

I přesto, že policie před podobnými případu varuje, stále se najdou tací, které podvodníci na internetu okradou. V posledních sedmi dnech evidují policisté na Táborsku pět případů, během kterých přišli lidé o téměř dva miliony korun.

První z nich nahlásila osmatřicetiletá žena, která chtěla přes portál Marketplace prodat dětský bryndák. Na nabídku zareagovala žena, která z rodinných důvodů požádala o zaslání zboží prostřednictvím Zásilkovny.

„V rámci další komunikace vylákala z poškozené telefonní číslo, e-mail a číslo bankovního účtu.  Následně jí přišel e-mail, ve kterém byl odkaz, tvářící se jako pravý odkaz na Zásilkovnu, na který žena klikla. Poté obdržela další e-mail tvářící se jako pravý od její banky s odkazem pro dokončení aktivace, na který poškozená opět klikla a vyplnila své přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví a heslo,“ popsala policejní mluvčí Lenka Pokorná.

Následně došlo k zasání několika plateb, které poškozená ale sama odsouhlasila. Přišla tak o více než 80 tisíc korun.

Další případ nahlásil padesátiletý muž, který zareagoval na nabídku výhodného investování. „Vyplnil kontaktní formulář a následně byl kontaktován neznámým mužem, který mu přidělil osobního poradce. Ten přiměl poškozeného k nainstalování aplikace pro vzdálený přístup Air admin do počítače a pod legendou výhodných investic ho přesvědčil k provedení čtyř transakcí,“ popsala Pokorná. Muž přišel o více než 600 tisíc korun.

Policie radí, jak nenaletět podvodníkům:

Mějte silná hesla s dvoufázovým ověřením
Používejte antivirový program nejen na PC, ale i v mobilu
Nesdílejte svůj uživatelský účet s dalšími lidmi
Obraťte se osobně na svoji banku, v případě, že vás někdo telefonicky kontaktuje ohledně ohrožení vašeho účtu
Nepovolujte nikomu vzdálený přístup do svých zařízení
Při prodeji nezadávejte údaje platební karty, pouze uvádějte číslo účtu 
Pokud možno neposílejte platbu za zboží předem
Neinstalujte si aplikace z neznámých zdrojů
Než kliknete na odkaz, ověřujte pravost internetových stránek
Nepřeposílejte bezpečnostní/autorizační kódy z SMS zpráv

Zhruba v polovině týdne se na policii kvůli podvodu obrátili hned tři lidé. Jednasedmdesátiletou ženu kontaktoval prostřednictvím seznamky muž, vystupující pod jménem Stanley. Po několika zprávách, které si vyměnili na síti WhatsApp podvodník z ženy vylákal více než 100 tisíc korun.

Další poškozenou je pětatřicetiletá žena, kterou podvodník okradl o peníze jak ze soukromého, tak i firemního účtu. „Žena na platformě Marketplace inzerovala k odprodeji dětský kancelářský set. Na nabídku velmi rychle reagoval zájemce, který po vzájemné konverzaci zaslal poškozené odkaz na údajnou Balíkovnu, po jejímž rozkliknutí byla poškozená vyzvána k doplnění svých přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví, což zcela dobrovolně učinila,“ popsala mluvčí.

I tady vše skončilo odcizením téměř 300 tisíc korun.

Poslední případ oznámil na policii sedmapadesátiletý muž, který se nechal zlákat výhodným investováním. Stejně jako v jednom z předchozích případů, i tady muž přistoupil na instalaci programu pro vzdálený přístup, zaslal vstupní poplatek, jehož část mu byla pro vyvolání důvěry podvodníkem vrácena. Poté, co podle pokynů poslal ve třech splátkách peníze na investiční účet v Anglii, s ním údajný poradce přestal komunikovat. Muž tak přišel o více než 550 tisíc korun.

Celková škoda za případy z posledních dní se vyšplhala na 1,7 milionu korun. Celkem ale podvodníci okradli lidi na Táborsku od začátku roku o téměř 10,5 milionu korun. Policie proto znovu apeluje, aby lidé neragovali na nabídky výhodného investování, nevyplňovali nikde své osobní údaje ani přístupy do internetového bankovnictví. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky krimi, policie, podvod, internet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Táborsku přišli od začátku roku kvůli podvodníkům o téměř 10,5 milionu korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.