Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Injekční stříkačky a plata od léků. Strážníci po městě sbírají infekční materiál

Odhozené použité injekční stříkačky, plata léků nebo pomůcky na výrobu drog. To všechno běžně sbírají městští policisté v Českých Budějovicích. Od začátku roku nasbírali více než 650 kusů použitých injekčních stříkaček. Naposledy takto vyjížděli na dětské hřiště v Bezdrevské ulici.

„Českobudějovičtí strážníci v tomto týdnu vyjížděli na oznámení o hromadné skládce injekčních stříkaček na dětském hřišti v Bezdrevské ulici. Strážníci jich po důkladném pátrání nalezli celkem 17. Další výskyt většího množství plat od léků a injekčních stříkaček likvidovali o několik dní dříve u Severní zastávky na Pražské třídě,“ uvedla mluvčí strážníků Věra Školková.

Od začátku roku 2024 už takto nasbírali a zlikvidovali více než 650 kusů použitých injekčních stříkaček. Nejčastěji je nacházejí v parcích, na ulicích, ve výměnících nebo na dětských hřištích. Často jsou ale také na veřejných toaletách obchodních center a restaurací.

„Nejrozšířenějším výskytem infekčního materiálu na území města je především široké okolí vlakového nádraží, sídliště Máj, centrum města nebo okolí Palackého náměstí,“ řekla Školková.

Jednou z nejohroženějších skupin, které mohou přijít v souvislosti s injekčními stříkačkami ke zranění, jsou děti. „Ty často nejsou schopny rozpoznat nebezpečí a neví, jak se v případě takového nálezu zachovat. Strážníci proto v rámci prevence kriminality pořádají na dané téma přednášky již pro nejmenší děti z mateřských škol,“ dodala mluvčí.

Jak se v případě nálezu zachovat?

Nalezené odhozené injekční stříkačky by neměli lidé nechávat bez povšimnutí, zároveň by na ně ale neměli sahat a doporučuje se vše oznámit městské policii. „Strážníci, kteří jsou ke sběru infekčního materiálu speciálně vyškoleni a disponují ochrannými pomůckami, injekční stříkačky bezpečně seberou a zlikvidují,“ vysvětlila Školková.

Co dělat při poranění?

Při poranění o použitou injekční stříkačku se lidé vystavují riziku nakažení některou z infekčních nemocí, jako je například žloutenka nebo virus HIV.

Doporučuje se proto nechat ránu co nejdéle volně krvácet a místo poranění nemačkat. Krvácení rány totiž snižuje případnou dávku viru v těle. Po zastavení krvácení by se měla rána vymýt vodou a mýdlem. Následně pořádně vydezinfikovat. „Zároveň je nutné vyhledat lékaře, hygienickou stanici nebo nejbližší infekční oddělení, kde vyšetří krev na virové onemocnění,“ uzavřela Školková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky krimi, policie, městská policie, infekční materiál, injekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Injekční stříkačky a plata od léků. Strážníci po městě sbírají infekční materiál  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.