Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

MINISERIÁL: V Budvar aréně se přemístí kotel a vybuduje další zázemí

Komplex Budvar arény by se měl v nejbližších letech rozrůstat. Aktuální je úprava prostor na spinningový sál nebo přesunutí domácího kotle. V plánu je i ubytovna, parkovací plochy, prostory pro fanshop nebo klubovna. Pro mládež má vzniknout další zázemí a Budějce by mohly získat status akademie.

V rozpočtu města České Budějovice je podle informací náměstka primátora Petra Holického jeden milion korun na vznik spinningového sálu pro klub ČEZ Motor České Budějovice. Umístěn bude pod hlavní tribunou a v současné době se zpracovává projektová dokumentace. Předpokládaný termín realizace je v letním období po ukončení sezony.

Spinningový sál je budován na základě našeho požadavku a pro potřeby klubu,“ doplnil generální manažer Motoru Stanislav Bednařík. Klub vznesl na město i další požadavky. I kvůli nevhodnému umístění kotle z hlediska statiky tribuny se intenzivně jedná o přesunutí kotle, dále pak o rozšíření zimního stadionu o ubytovací kapacity, parkování a další zázemí. „Při zahájení přípravy musí dojít na odborný odhad finančních nákladů, poté mohou být zařazovány jednotlivé akce do rozpočtu města, doprojektovány a následně realizovány,“ řekl náměstek Holický.

ČTĚTE TAKÉ: MINISERIÁL: Střelecký ostrov dostane nový trávník a světelnou tabuli

Mezi nejdiskutovanější témata patří přesunutí kotle ze současného umístění v sektorech D1, D3 a D4. Nové umístění bude ve vedlejších sektorech D1 a C7. „Tribunu si přejeme přebudovat na stání. Nové umístění kotle a jeho uspořádání je projednáno a schváleno vedením našeho fanklubu,“ dodává Bednařík. 

S původním záměrem přesunutí kotle jsme nesouhlasili, protože bychom přišli o stovky míst, ale podle nových dokumentů je pro nás přesunutí kotle reálné. Měli bychom mít oddělený sektor s kapacitou až 690 míst na stání. Musíme ještě dořešit zábradlí, toaletu, vstup nebo bufet. Ještě je zapotřebí se nad tím zamyslet, ale to musí chtít město. Čeká nás valná hromada fanklubu, kde vše probereme,“ uvedl šéf fanklubu Pavel Vágner.

Diskuze probíhají i ohledně případné budovy na místě stávajícího parkoviště. „Ubytování by mohlo sloužit společně pro přespolní dorostence a juniory preferovaných českobudějovických sportů jako hokej, fotbal a volejbal,“ upřesnil dále Bednařík.

Do objektu by se dle Bednaříka měly vejít další prostory – fanshop, klubovna, denní místnost pro děti a mládež, klubová posilovna nebo regenerační linka. Na střeše by mohl být florbalový plácek. Otazník visí nad úpravou ploch mezi Budvar arénou a kinem Háječek.

ČTĚTE TAKÉ: MINISERIÁL: Rekonstrukce sportovky přinese divákům větší komfort

V mých představách by ale propojením Budvar arény s objektem letního kina mohly vzniknout další prostory, které postrádáme. Tato část rozšířené Budvar arény se  přímo nabízí využít  k zvětšení prostor bufetů, kapacity toalet, ale i pro další hráčské kabiny nebo skladovací prostory. Prostor bufetů by pak mohl být v létě k dispozici letnímu kinu pro zlepšení nabídky služeb návštěvníkům kina. Jeden z návrhů navíc počítá s vybudováním jednoho podzemního patra garáží v místech současného parkoviště před arénou a případně pod novým objektem navazujícím na tréninkovou halu,“ dodává Bednařík.

Budvar aréna by se v dohledné době tedy mohla rozšířit o nové prostory, které by znamenaly zlepšení komfortu pro diváky díky většímu sociálnímu zázemí a občerstvení. Dále klub intenzivně jedná o dobudování technického zázemí zejména pro mládež. „Dlouhodobě usilujeme o získání statutu Akademie ČSLH, k tomu ale potřebujeme odpovídající technické zázemí, které hala zatím nenabízí. Status Akademie ČSLH specifikuje tréninkově-metodické, technické a materiální zajištění pro dorostenecké a juniorské týmy. V Česku jich funguje 13. Jižní Čechy nemají ale žádnou a i to je důvodem odchodů největších mládežnických talentů mimo náš region,“ řekl dále Bednařík.

V případě schválení záměru dostavby Budvar arény by dále došlo k drobné úpravě v uspořádání kabin. Klub chce, aby A-tým sousedil s kabinou juniorského týmu. V požadavcích je i zvětšení VIP zóny a navýšení počtu míst pro vozíčkáře. Do již realizovaných žádostí patří nová kostka s ozvučením. „Jednoznačně a výrazně zvedla komfort. Ať už z pohledu diváků, tak i z pohledu klubu, který může partnerům nabízet velmi zajímavý reklamní prostor. Samozřejmě stále máme co zlepšovat v práci s kostkou, ale už teď plní svou funkci velmi dobře a jsme moc rádi, že ji v hale máme,“ dodal mluvčí Motoru Tomáš Kučera.

Přesunutí kotle požadoval klub. Důvod je lepší bezpečnost

Na upřesnění připravovaných záměrů se Budějcká Drbna zeptala Zdeňka Šedy, vedoucího investičního odboru magistrátu města České Budějovice.

Jaké jsou důvody přesunutí domácího kotle?
Požadavek na přesunutí kotle vzešel ze strany hokejového klubu. Důvodem je lepší oddělení sektorů pro domácí fanoušky a fanoušky hostů, které povede k lepší ochraně bezpečnosti všech návštěvníků Budvar arény.

Hostující kotel zůstane tam, kde je nyní?
Rozbor, který je zpracováván, počítá s tím, že se s tímto sektorem nebude hýbat.

Fanoušci by chtěli vlastní uzamykatelný prostor na bubny a vybavení. Existuje řešení pro tento požadavek?
Prostor by měl být dokončen letos v době odstávky. Poté jim ho rádi pronajmeme.       

Kdy by mělo dojít k přesunutí kotle?
Bude to záviset na finanční a časové náročnosti přesunu. Nejde pouze z jednoho sektoru sedadla odmontovat a do druhého je přišroubovat. V případě přesouvání stojících fanoušků se bude muset mimo jiné zpevňovat tribuna určená pro stojící fanoušky, aby stavebně splňovala legislativní požadavky.

Štítky Budvar aréna, rekonstrukce, kotel, České Budějovice, komfort, Madeta Motor České Budějovice, Český svaz ledního hokeje, Tomáš Kučera, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MINISERIÁL: V Budvar aréně se přemístí kotel a vybuduje další zázemí  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.