Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Budějovice podpoří vybrané elitní sportovní kluby částkou 30 milionů korun

České Budějovice podpoří největší sportovní kluby ve městě částkou 30 milionů korun. Slibují si od toho propagaci a reklamu a zároveň zvýšení návštěvnosti města. Jde o podporu na dvouleté období a týká se fotbalového, hokejového a volejbalového klubu, které působí v nejvyšší soutěži. Záměr na dnešním zasedání schválili českobudějovičtí zastupitelé. Pro hlasovalo 30 ze 40 přítomných.

Podpora navazuje na předchozí podobný projekt, kdy město za čtyři roky uvolnilo pro fotbalový, hokejový a volejbalový klub 80 milionů korun. „Nyní navrhujeme několik změn. Jednou z nich je, že by tato veřejná zakázka trvala dva roky, a navrhujeme snížení částek o 25 procent oproti původní podpoře," uvedl primátor Jiří Svoboda (ANO). Další změnou například je, že v minulosti na peníze určené na propagaci města měly nároky kluby z první a druhé nejvyšší soutěže. Nyní jde jen o podporu pro subjekty působící v nejvyšší soutěži.

Formu podpory odmítají například opoziční Piráti ale také koaliční Společně Pro Budějovice. Oba subjekty návrh nepodpořily. „Principiálně nám vadí, jak se k této otázce dlouhodobě přistupuje. Pouze hledáme cesty, jak těm klubům poslat prachy. Za 80 milionů korun, které se rozdělily v minulých letech, zde mohla být například jedna krásná tělocvična," uvedl například zastupitel Šimon Heller (Společně Pro Budějovice).

Přesný klíč k rozdělení peněz mezi preferované sportovní kluby určí veřejná zakázka na služby s názvem Reklamní a propagační služby pro statutární město České Budějovice. V minulých čtyřech letech získali nejvíce hokejisté českobudějovického HC Motor, kteří z podpory dostali nadpoloviční většinu, konkrétně 44 milionů korun. A to i přes to, že tehdy hráli druhou nejvyšší soutěž. Do elitní extraligy postoupili teprve až loni. Fotbalisté Dynama České Budějovice z podpory pro uplynulé čtyři roky získali 24 milionů korun a volejbalisté, kteří pravidelně nastupují v evropských pohárech, obdrželi 12 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky České Budějovice, sport, podpora, Motor, Dynamo, Jihostroj, Madeta Motor České Budějovice, sportovní klub, soutěž, Jiří Svoboda, ANO 2011, Piráti Chomutov, Šimon Heller, SK Dynamo České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice podpoří vybrané elitní sportovní kluby částkou 30 milionů korun  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.