Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Ondřej Kovařčík: O přestupu do Motoru rozhodla hlavně vize trenéra a Jiřího Novotného

Dres Motoru bude od příští sezony oblékat reprezentant Ondřej Kovarčík, který aktuálně bojuje o své místo na domácí mistrovství světa. Trojnásobný mistr a dvojnásobný vicemistr extraligy s třineckými Oceláři se do Čech vrací po dvouleté finské zkušenosti a s Motorem podepsal smlouvu na následující tři roky.

Ondřeji, vítejte na jihu Čech. Jak se zrodil váš přesun do Motoru?
Před Vánocemi mi zničehonic napsal Milan Doudera, jestli mi může zavolat, a tak jsem se vlastně poprvé dozvěděl, že o mě mají Budějovice zájem. Pár dní na to mi volal sám pan Novotný a nastínil mi, jaký zájem o mě mají a následně jsem mluvil i s panem Čihákem. Poté jsem se nějak rozhodoval a dopadlo to tak, že jsem se rozhodl pro Motor.

Co převážilo ty pomyslné misky vah oproti ostatním nabídkám na stranu Budějovic?
Měl jsem celkem dost nabídek z extraligy. O přestupu do Motoru rozhodla hlavně vize pana trenéra a pana Novotného. Pan Čihák o mě hodně stál. Má mě nakoukaného z extraligy a ví, jaký jsem hráč, a co ode mě může čekat. Navíc mě nevidí jako hotového hráče a chce mě posouvat ještě dál. Roli hrálo i to, jak je v Budějovicích poskládaný tým. Je zde spoustu mladých a zkušených kluků. Líbí se mi i hokej, kterým se Budějovice prezentují.

Jak byste se vy osobně charakterizoval českobudějovickým fanouškům?
Myslím si, že mojí největší předností je bruslení a to, že na ledě nic nevypustím. Snažím se bojovat o každý puk a dát do hry nějakou tu myšlenku. V tom jsem se z mého pohledu i během posledních dvou let ve Finsku posunul. Kdybych to měl shrnout, tak jsem tvrdě pracující hráč, který bruslí, napadá, a ve finále tomu dá i něco navíc.

Po dvou letech opouštíte finský Jukurit, jak na toto angažmá budete vzpomínat?
Určitě strašně rád. V Jukuritu nás trénoval Olli Jokinen, který má přes tisíc zápasů v NHL a patří k mladým, začínajícím trenérům. Dal nám s bratrem trošku jiný pohled na hokej a ukázal nám, že to může vypadat i jinak, než jsme doposud znali. Dostali jsme hodně prostoru, abychom jsme se mohli realizovat a nechal nás hrát. Myslím si, že nám to hodně pomohlo, a že jsme si dokázali i to, že můžeme plnit lídrovské role v týmu. Doufám, že svoji hru budu moct předvádět i nadále a zlepšovat se v ní.

V letošním ročníku jste postoupili s týmem i do play-off. Bylo oproti tomu českému v něčem specifické?
Řekl bych, že play-off je všude stejné. Jde cítit, že to má trošku jiný náboj. Zápasy mají větší váhu, každá chyba se trestá a o tom jsme se přesvědčili i v Jukuritu. Neměli jsme tolik zkušený tým a drtivá většina mladých kluků hrála poprvé v životě play-off. Dolehlo to na nás a ty chyby jsme dělali více než soupeř. V tomhle je ten hokej krásný a zároveň krutý. Každá chyba se trestá a každý zápas může rozhodnout.

Jak pozorně jste sledoval čtvrtfinálovou sérii mezi Oceláři a Motorem?
Třinec jsem sledoval dlouhodobě, protože tam mám spoustu kamarádů, se kterými jsem hrál. V tu dobu jsem navíc už i věděl, že půjdu do Budějovic, takže o to více jsem to sledoval a dělal jsem si srandu v tom, komu vůbec budu fandit. Byla to určitě super série, která byla pro mě i znamením, že jsem se rozhodl správně. Líbilo se mi, jak se Motor prezentoval v play-off i proti tak těžkému soupeři, jako byl Třinec.

Čeká vás první angažmá bez bratra Michala. Jak moc jste toto vaše rozhodnutí o přesunu do Motoru s bratrem probíral?
Trávíme spolu skoro veškerý volný čas, takže jsme to hodně probírali. I on se mě ptal, když se rozhodoval, zda má jít do Kärpätu. Bavili jsme se hodně o tom, jaké to bude, když budeme bez sebe a nakonec to tak vyšlo. Nic takového, že bychom se chtěli rozdělit, za tím není a myslím si, že nám to i pomůže. Nikdo vám totiž nezaručí, že budete pořád hrát s jedním člověkem. Poznáme něco jiného, budeme hrát s jinými spoluhráči a určitě nás to může posunout dál.

Hokejisty Českých Budějovic posílili útočník Ondřej Kovařčík a obránce Bukač

Dres hokejistů Českých Budějovic bude od nové sezony oblékat reprezentační útočník Ondřej Kovařčík. Na jihu Čech podepsal tříletou smlouvu. Další posilou je obránce Daniel Bukač, který se dohodl na ročním kontraktu s opcí. Novou roční smlouvu s...

V Motoru působí od minulé sezony váš bývalý spoluhráč Milan Doudera. Jak moc se těšíte opět na vzájemnou spolupráci?
Celkem dost. S Milanem jsem se několikrát bavil o Budějovicích a to jak o týmu, tak i městě. Už jsem mu i psal, že se na něj těším, protože jsme se dva roky pořádně neviděli. Jsem zvědavý, jestli dělá DJ v kabině tak, jako dělal v Třinci.

Aktuálně bojujete o své reprezentační místo na mistrovství světa v Praze. Jak silná je ta vidina domácího šampionátu?
Šance je vždycky, určitě to ale bude strašně těžké. Je tady spousta skvělých hokejistů a já jsem rád, že tady vůbec můžu být a vidět jak pracují kluci z těch nejlepších soutěží. Tohle mi může jenom do budoucna pomoct. Je to další motivace do další práce, aby to jednou vyšlo. I když to třeba letos nevyjde, tak není nikde napsáno, že by to nemohlo vyjít později. Určitě tomu dám všechno a budu bojovat do poslední chvíle.

V rámci přípravných kempů zamířil národní tým také do Českých Budějovic. Stihl vám Jáchym Kondelík společně s Adamem Kubíkem ukázat nějaká místa ve městě?
Když jsme měli volno, tak jsme stihli spíše s bráchou projít centrum. Já už jsem v Budějovicích párkrát byl. Je to nádherné město, které má spoustu nádherných podniků, a i okolí je nádherné. Do Budějovic se hodně těším, protože to pro mě bude zase něco jiného. Já jsem kluk z malého města a pokaždé jsem vlastně žil ve městě s pár desítkami tisíc obyvatel. Bude to změna a už se tam s přítelkyní těšíme.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Banes Motor České Budějovice

Štítky sport, hokej, Ondřej Kovarčík, Banes Motor, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondřej Kovařčík: O přestupu do Motoru rozhodla hlavně vize trenéra a Jiřího Novotného  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.