Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Brzký gól a červená karta. Dynamo doma dobývalo příbramský val, nakonec vyhrálo 2:1

V minulém kole vyloupili „pardubický Ďolíček“. A na cenný skalp chtěli navázat i v dohrávce 14. kola. Dynamo vyzvalo v prvním domácím utkání roku 2021 Příbram, která naposledy obrala o body Plzeň. Jihočeši však nezačali vůbec dobře, když už po pěti minutách hry prohrávali. O jednoho muže oslabení Středočeši pak velmi dobře bránili těsný náskok. Čtvrthodiny před koncem ale Dynamo obranný val prolomilo hned dvěma brankami a otočilo vývoj utkání. Jednoznačný průběh duelu tak nakonec svěřenci Davida Horejše přetavili v tři body.

O uplynulém víkendu vstoupili fotbalisté Dynama do jarní části Fortuna ligy. Dost matoucí může být přívlastek jarní, protože aktuální ročník nejvyšší české ligy pokračuje po krátké přestávce už v lednu. Ve velmi mrazivém počasí, které dokonce přimělo trenéra Davida Horejše obléct zimní bundu, zdolali Jihočeši ve vršovickém azylu Pardubice 2:0. Pod vítězství se velkou měrou podepsala i nová posila Českých Budějovic, host z Plzně Marko Alvir.

Hosté v netradiční modré kombinaci vstoupili do utkání velmi dobře. Po dvou zajímavých pokusech o ohrožení domácí branky se fotbalisté Příbrami dostali do přímého ohrožení brány Jaroslava Drobného. V 5. minutě se po levé straně hřiště dostal neatakován až do pokutového území Filip Zorvan. Příbramský křídelník si počínal chladnokrevně i přímo v šestnáctce, když procedil míč Drobnému mezi nohama až do sítě – 0:1. Dynamo jako by se z úvodního tlaku Středočechů nedokázalo vymanit. Až po čtvrt hodině hry se hra vyrovnala. V 19. minutě poprvé zahrozili také Jihočeši, Mršičův únik ale zlikvidoval rychle vyběhnutý Ondřej Kočí. Postupem času se hra ustálila. Na Střeleckém ostrově to byl v druhé polovině první pětačtyřicetiminutovky převážně domácí tým, který diktoval tempo. Příbram se v deseti mužích zatáhla za míč a spoléhala na rychlé protiútoky. Z nich ale paradoxně profitovalo Dynamo. Čavošův míč za obranu soupeře vyzval ke skórování Brandnera, ten byl však nedovoleně zastaven Olivierem Kinguem. Příbramský zadák viděl ve 40. minutě po faulu na unikajícího soupeře červenou kartu, a tak začalo velké dobývání příbramské hradby. I přes velkou aktivitu černobílých se ale na průběžném skóre v první půli nic neměnilo.

Do druhého poločasu si trenér domácích David Horejš přichystal hned dvě změny. Na obranný val Příbrami mělo zafungovat duo Ubong Ekpai a David Ledecký. Především vytáhlý útočník měl být hrozbou při velkém počtu centrovaných míčů do šestnáctky soupeře. A hned od začátku to bylo podle očekávání Dynamo, které se drželo na míči a tlačilo do zalezlého soupeře. Jenže domácí byli až příliš čitelní, všechny centry do šestnáctky odvrátila obrana Příbrami. Postupně se neujaly ani pokusy Alvira či Čavoše, ale snaha Jihočechů pokračovala i nadále. Nejblíže vyrovnání byli černobílí v 72.  minutě, příbramský Tregler nešťastně tečoval míč hlavou a orazítkoval břevno. V 75. minutě to konečně vyšlo. Alespoň na půl. Ekpai sklepl míč Čoličovi, který byl uvnitř šestnáctky sražen, a sudí Matějček nařídil pokutový kop. Míč si na puntík postavil sám faulovaný Bosňan a srovnal stav utkání – 1:1. A radost na jihočeském stadioně propukla naplno teprve v 79. minutě. Z hrany pokutového území se do míče opřel Matěj Mršič a poslal Jihočechy do vedení – 2:1. A herní projev obou celků se rázem diametrálně proměnil. Domácí se v závěru bez větších problémů ubránili příbramské snaze o vyrovnání a připsali si tak velmi cenné tři body.

Už v neděli čeká Dynamo další těžký test. Na trávníku Střeleckého ostrova totiž Jihočeši přivítají Teplice, které jsou pod novým koučem Radimem Kučerou velmi nevyzpytatelné. Pokud budou svěřenci trenéra Davida Horejše pokračovat v nastoleném trendu, položí velmi dobrý základ pro případný bodový zisk. Úvodní hvizd je naplánovaný na 14:00.

SK Dynamo České Budějovice – 1. FK Příbram 2:1 (0:1)

Branky: 76. Čolič z pen., 79. Mršič - 5. Zorvan. Rozhodčí: Matějček - Hájek, Melichar - Hrubeš (video). ŽK: Drobný - Zorvan, Horváth (trenér). ČK: 40. Kingue (Příbram). Bez diváků.

Dynamo: Drobný - Čolič, Králik, Talověrov, Novák - Brandner (46. Ekpai), Čavoš, Javorek (90. Mészáros), Valenta (46. Ledecký), Mršič (90. Skovajsa) - Alvir (85. Havel). Trenér: Horejš.

Příbram: Kočí - Laňka, Tregler, Kingue, Cmiljanovič - Vais (62. Vilotič), Soldát, Hájek (77. Kvída), Nový (85. Januška) - Zorvan (77. Vávra) - Voltr (62. Dočekal). Trenér: Horváth.

Hlasy trenérů:

David Horejš (trenér Č. Budějovic): "Příbram měla lepší vstup do zápasu a ujala se vedení. Hodně to pak ovlivnila červená karta. Po ní kluci předvedli trpělivý výkon. Vyrovnali jsme z penalty a pak přidali druhý gól. Neřekl bych, že se doma trápíme. Ale často musíme dobývat branku soupeře, protože si necháme dát první gól, což se stalo i dnes. Ale takové vítězství je nakonec mnohem cennější, než kdybychom vyhráli jasně 3:0."

Pavel Horváth (trenér Příbrami): "Jsem zklamaný, protože dlouho pro nás vypadal zápas dobře. Dali jsme gól, měli jsme odražené balony, byli jsme silní na míči. Poté, co jsme dostali červenou kartu, tlak soupeře sílil. Ale nemyslím si, že by měl stoprocentní šance. Jenže pak jsme Budějovicím naší hloupostí darovali penaltu. Musím říct, že z naší strany to byla v některých případech nezodpovědnost hráčů a třeba u Kingueho to nebylo poprvé. Chyby k fotbalu patří, ale někdy je třeba vlastní ego podřídit mužstvu."

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky dynamo, fortuna liga, fotbal, české budějovice, příbram, SK Dynamo České Budějovice, 1. FK Příbram, červená karta, David Horejš, trenér, FC Viktoria Plzeň, Filip Zorvan, Pavel Horváth, Jaroslav Drobný, David Ledecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Brzký gól a červená karta. Dynamo doma dobývalo příbramský val, nakonec vyhrálo 2:1  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.