Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Dynamo válí a pět zápasů v řadě neprohrálo, Baník sestřelil v závěru Mršič

, aktualizováno 5. února 2021, 20:50

Čtyři zápasy v řadě bez porážky, z toho tři vítězství. Dynamo má fantastickou formu, kterou si chtělo přenést i do startu jarní části Fortuna ligy. I proto byli Jihočeši před pátečním duelem s Baníkem Ostrava pasování bookmakery do role mírného favorita. Ale na trávníku Střeleckého ostrova se potvrdila velká vyrovnanost mezi oběma celky. Až do samého závěru se hrálo bez branek, šest minut před koncem se ale prosadil Mršič a vystřelil Dynamu další tři body. Svěřenci trenéra Davida Horejše tak natáhli svou neporazitelnost už na pět zápasů v řadě a minimálně do víkendu se posunuli na paté místo tabulky!

Po celý den zkrápěl českobudějovický trávník lehký déšť, počasí nad nulou však slibovalo dobře připravený terén. Dynamo sice v posledním utkání nezvítězilo, ale na půdě Slovácka sahalo opět po třech bodech. Po bezbrankové remíze měli svěřenci trenéra Davida Horejše zcela jistě velký hlad po gólech. V pátečním utkání, ke kterému přicestoval z daleké Ostravy Baník, se dali očekávat i vzhledem k poslednímu vzájemnému čtyřbrankovému duelu gólové hody.

Před kamerami České televize vstoupil jihočeský celek v černobílém do zápasu 18. kola Fortuna ligy bez posily s ostravskou minulostí. Senegalský útočník Dame Diop se kvůli tréninkovému manku prozatím nevešel ani mezi náhradníky. A neurovnaný start utkání patřil jednoznačně Baníku, z jehož aktivního úvodu však žádná šance nepramenila. V 11. minutě se přeci jen hosté dostali do obrovské příležitosti. Osamocený Tetour ale z bezprostřední blízkosti Drobného branku přestřelil. O deset minut později se dostal do brankové šance Marko Alvir, katastrofální chybu Španěla Meny ovšem uhasil dobrým zákrokem Jan Laštůvka. Ostravský kapitán zakročil jistě i o chvilku později, když vytěsnil tvrdou ránu Matěje Mršiče. A Dynamo po nevyvedeném začátku přebralo na Střeleckém ostrově iniciativu. Ve 23. minutě se po centru Čoliče pokoušel o zakončení Brandner, z další akce pak hrozil Ubong Ekpai. Po delší fázi hry bez většího vzrušení dostal Baník k dispozici čtyři minuty před koncem první půle přímý kop z hranice šestnáctky. Všem příznivcům Jihočechů se na chvíli zastavil dech, pokus z kopačky Romana Potočného totiž orazítkoval břevno! Více už toho úvodní pětačtyřiceti minutovka nenabídla.

Začátek druhého poločasu vyšel výrazně lépe hostům. Ve 47. minutě se k individuální akci odhodlal Daniel Tetour, jehož snažení srazila obrana Jihočechů na roh. A o dvě minuty později měl na hlavě vedoucí branku José Mena, ale míč zamířil snad decimetr vedle brány Jaroslava Drobného. A tlak Baníkovců pokračoval. Ale Dynamo odpovědělo výbornou akcí chorvatského šikuly Alvira. Ofenzivní univerzál, který u Černé věže hostuje z Plzně, si poradil s obranou soupeře a v 52. minutě přinutil Laštůvku k dalšímu dobrému zákroku. V následujících deseti minutách diktovala hru především Ostrava. V 70. minutě to vypadalo na pohodlný zákrok Jaroslava Drobného, tomu však pokus z kopačky Daniela Tetoura podivně vyklouzl z rukavic a málem zapadl k levé tyči jihočeské klece. V 74. minutě se Baník znovu nadechoval ke vstřelení první branky, tažení po pravém křídle ale na poslední chvíli defenziva domácích zastavila. Následnou střelu ze střední vzdálenosti zlikvidoval s vypětím všech sil tentokrát jistý Drobný. V 84. minutě se o slovo opět přihlásilo Dynamo a Střelecký ostrov jásal. Krásnou akci Čoliče a Mészárose zakončil po centru druhého jmenovaného Matěj Mršič a Jihočeši šli do vedení – 1:0. I přestože se nakonec nekonaly gólové hody, po celý zápas se bylo na co dívat. Dynamo nakonec vydolovalo další tři body a posunulo se na průběžné páté místo tabulky Fortuna ligy.

Dynamo čeká po domácí misi s Ostravou trochu delší pauza. Další utkání, kteří sehrají Jihočeši v Liberci, je totiž naplánované až na valentýnskou neděli. U Nisy se fotbalisté od Černé věže představí 14. února a stejně jako s Ostravou je čeká postavením v tabulce velmi blízký soupeř.

SK Dynamo České Budějovice – FC Baník Ostrava 1:0 (0:0).

Branky: 84. Mršič. Rozhodčí: Marek – Mojžíš, Ratajová – Adam (VAR). ŽK: Javorek, Čavoš, Alvir – Potočný. Bez diváků.

Sestavy: Č. Budějovice: Drobný – Čolič, Talovierov, Králik, Skovajsa – Javorek, Čavoš – Ekpai (61. Mészáros), Alvir (89. Valenta), Mršič – Brandner (77. Ledecký). Trenér: Horejš.

Ostrava: Laštůvka – Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman (61. Ndefe) – Jánoš – De Azevedo, Tetour, Mena (88. Buchta), Potočný (46. Holzer) – Zajíc (80. Šašinka). Trenér: L. Kozel.

Hlasy trenérů:

David Horejš (trenér Č. Budějovic): "Zisk tří bodů je pro nás obrovskou euforií. Vstupy do obou poločasů jsme dnes neměli dobré a soupeř byl lepší. Ale postupně se hra vyrovnala, i když Baník je na míči hodně silný a kombinačně na tom byl lépe než my. Asi bychom byli spokojeni i za remízu, ale dokázali jsme jeden gól vstřelit. Vstup do jarní části se nám povedl a výkony, které podáváme, jsou dobré. I když je třeba říct, že dnes vyhrálo šťastnější mužstvo."

Luboš Kozel (trenér Ostravy): "Jsem z výsledku zklamaný. Přitom průběh dnešního zápasu byl takový, že i bod by byl pro nás málo. Ale nakonec si nevezeme ani jeden. Nehrajeme špatně, ale chybí nám brankové vyjádření. Myslím, že šance jsme měli. Jenže nakonec jsme si to vypili do dna, protože jsme inkasovali v posledních minutách branku. Měli jsme teď pět těžkých zápasů za sebou. Nezvládli jsme utkání se Slováckem, prohráli jsme s Plzní, která pořád patří v lize mezi velmi silné celky. Naším největším problémem je ofenzivní fáze, na čemž se občas podepsal i terén. I když dnes bylo hřiště bez problému."

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky dynamo, fortuna liga, fotbal, české budějovice, baník, ostrava, SK Dynamo České Budějovice, FC Baník Ostrava, trenér, David Horejš, 1. česká fotbalová liga, Střelecký ostrov, Daniel Tetour, Jan Laštůvka, Roman Potočný, 1. FC Slovácko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Dynamo válí a pět zápasů v řadě neprohrálo, Baník sestřelil v závěru Mršič  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.