Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Pozemky neuvolníme, vzkázal šéf Dynama jihočeskému hejtmanovi

Majitel Dynama Vladimír Koubek poslal otevřený dopis jihočeskému hejtmanovi Martinu Kubovi (ODS). Tvrdí v něm, že fotbalová akademie nemůže uvolnit pozemky na výstavbu nových fotbalových hřišť. Podle Kuby to blokuje rozvoj sportovního areálu Složiště na okraji Českých Budějovic.

Fotbalový areál v pasti? Rozvoji Složiště brání smlouva, tvrdí politici

Jihočeský hejtman a českobudějovická primátorka zaslali otevřený dopis majiteli fotbalové akademie Dynama. Žádají v něm úpravu nájemní smlouvy. Ta by mohla podle hejtmana Martina Kuby (ODS) umožnit rozvoj velkého fotbalového areálu na okraji...

Pochvalují si ho místní sportovci i ti, kteří už během fotbalové kariéry procestovali kus světa. Areál Složiště, který se nachází na okraji Českých Budějovic, může Jihočechům závidět řada fotbalových klubů nejen v tuzemsku. Na významnější investici však sportovní centrum řadu let čeká. 

V dubnu se téma probudilo díky otevřenému dopisu, který poslali zástupci Jihočeského kraje a Českých Budějovic šéfovi akademie. Žádali v něm úpravu nájemní smlouvy, aby bylo možné vybudovat nová hřiště. Ta by sloužila i dalším klubům z krajského města, které jich mají hlavně v zimě nedostatek.

Předseda správní rady akademie (SK Dynamo Česko Budějovice akademie, z.s., pozn. redakce) Vladimír Koubek na výzvu reagoval dnes dopoledne. Na facebookovém profilu prvoligového Dynama se objevil třístránkový otevřený dopis, jehož autorem je právě Koubek. Ten nejprve označil dopis hejtmana za "nešťastný" kvůli jeho zveřejnění. Vzkázal, že je takový způsob komunikace nepotřebný, protože ho Kuba při snaze o komunikaci odmítl, mimo jiné na utkání v Katovicích.

Připomněl také zasedání krajského zastupitelstva z 16. prosince 2021, kde nedošlo k prodloužení dotace na projektovou dokumentaci s cílem zmodernizovat rozlehlý fotbalový areál. Hejtman Martin Kuba v minulosti opakoval, že se záměr neustále posouvá, projekt není hotový, a tak bylo nutné akci ukončit a dotaci vrátit. 

SCM Složiště 
- 4 travnatá hřiště (jedno s krytou tribunou pro cca 300 diváků)
- hřiště s umělou trávou 3. generace
- přetlaková hala 70 x 40 m, umělá tráva 3. generace
- kabiny
- regenerace (sauna, bazén – vířivka, masáže)
- občerstvení
- zázemí pro trenéry
Zdroj: dynamocb.cz

Ve svém vyjádření se nakonec majitel prvoligového Dynama dostal i k otázce pozemků, o jejichž uvolnění město a kraj žádají, aby tam mohla vzniknout tři nová fotbalová hřiště. Území vedle hřiště číslo jedna naproti stávajícímu parkovišti je podle Koubka určené k výstavbě tří nových tréninkových hřišť s přírodním, umělým a umělým a vyhřivaným povrchem. 

„Proto 6. prosince 2021 ve spolupráci s odborem školství, mládeže a tělovýchovy byl zastupitelstvu města předložen návrh na vybudování oněch tří tréninkových hřišť naležejících akademii. Zastupitelstvo Města České Budějovice tento náš návrh schválilo,“ uvádí v dopise Koubek. 

Z tohoto důvodu se akademie podle Koubka nemůže a ani nehodlá území vzdát a chce si uchovat rezervu pro rozvoj. K vybudování tří hřišť pro fotbalisty z celého kraje by došlo bez potřebné infrastruktury (doprava, šatny, voda, elektřina, kanalizace, pozn. redakce) a akce by byla v rozporu se stávajícím rozhodnutím zastupitelů, tvrdí Koubek. „Jistě uznáte, že i z těchto důvodů nemůže akademie Vašemu přání odstoupit tuto část pozemku zřejmě nově zřízené sportovní organizaci vyhovět,“ přidává Koubek. 

Majitel prvoligového Dynama také tvrdí, že už se akademie části pozemků vzdala ve prospěch florbalového klubu Štíři České Budějovice. S tím ale nesouhlasí prezident klubu Jiří Kratochvíl. „Není to úplně pravda. Ten pozemek akademii nikdy nepatřil. Byl města a my ho máme v pronájmu. Nedošlo k tomu, že by nám akademie něco přenechala,“ sdělil Budějcké Drbně. 

Na rozvoj se díváme jinýma očima, říká Kuba

Štíři na okraji Složiště opravili část území a vybudovali tam dětské hřiště, kde pořádají akce pro rodiny s dětmi. O programu a aktivitách pro děti a mládež se navzájem informují se zaměstnanci akademie. „Komunikace na úrovni vedení klubů o tom, jak by se mohl areál v nadcházejících letech rozvíjet, ale neexistuje. Dříve tomu tak bylo, měli jsme intenzivnější vztah s Martinem Vozábalem (bývalý generální manažer Dynama, pozn. redakce), ale s panem doktorem Koubkem jsme se viděli jednou nebo dvakrát. Ta situace mě mrzí,“ říká Kratochvíl za FCB Štíří České Budějovice.

Florbalisté se do rozvoje areálu zapojili, přiložili ruku k dílu a přejí si, aby modernizace pokračovala. Proto Kratochvíla mrzí, že za poslední dva roky nedošlo k posunu v případě majetkových struktur. „Jsme rádi, že se teď vyvíjí aktivita, aby se věc rozjela. Jsme pro to, aby tam ta hřiště vznikla,“ dodává Kratochvíl.  

Jenže dle reakce Vladimíra Koubka se nezdá, že by akademie přistoupila na změnu nájemní smlouvy. Ta je podepsaná na několik desítek let. Budějcká Drbna se obrátila na jihočeského hejtmana Martina Kubu. „My jsme v minulosti opakovaně deklarovali náš záměr rozvíjet areál Složiště. Mluvili jsme o tom na jednáních, u kterých pan Koubek byl,“ říká Kuba v reakci na slova Koubka, který v dopisu píše, že o plánech kraje slyšel až před nedávnem. 

„Myslím, že se to (Složiště, pozn. redakce) blíží právě tomu západu a tomu, jak to tam funguje. Já jsem zažil jen Norimberk, kde bylo úžasné zázemí. Pak jsem absolvoval nějaké stáže a je pravda, že v Čechách tohle není běžné.“
- Marek Nikl, trenér Dynama v rozhovoru pro Budějckou Drbnu 

Jihočeský kraj je podle něj připravený se do investice na městských pozemcích pustit. „Jestli panu Koubkovi přijde rozumné, že pozemky blokuje a roky tam nejsou schopni nic realizovat, tak se na rozvoj sportovišť díváme každý jinýma očima,“ hodnotí hejtman. 

Nájemní smlouva je ale mezi městem a akademií. Náměstek primátorky Petr Maroš (ODS) dnes Budějcké Drbně řekl, že Vladimíru Koubkovi v minulosti navrhl převod na město, které by se do investic pustilo. Zástupci radnice chtějí dle slov Maroše aktivně hledat území, kde by nová fotbalová hřiště mohla vzniknout a právě Složiště je k tomu ideální. 

„Je tam jediné hřiště s umělou trávou a my jich potřebujeme mnohem více. My nepotřebujeme celé Složiště, ale pouze tu část, kde bychom až tři nová mohli vybudovat,“ tvrdí Maroš. Vedení města podle něj nyní prostuduje stávající smlouvu a pokusí se zjistit, zda by bylo možné se k pozemkům dostat jinou cestou. Pokud se to nepodaří, existují podle Maroše jiné lokality, kde by mohla nová hřiště vzniknout. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky složiště, české budějovice, fotbal, sport, dynamo, město, kraj, akademie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozemky neuvolníme, vzkázal šéf Dynama jihočeskému hejtmanovi  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.